Vigtigt møde i OECDs bistandskomite

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

OECDs Komité for Udviklingsbistand (DAC) mødes til såkaldt højniveau-møde torsdag og fredag i Paris.

Udviklingsministre fra OECD-landene vil sammen med repræsentanter for UNDP, Verdensbanken og IMF vurdere udviklingen i den samlede statslige udviklingsbistand, som ifølge OECDs opgørelse er steget 11 procent over de sidste 2 år. Fra dansk side deltager Danidas chef, udenrigsråd Carsten Staur.

2 emner ventes særligt at dominere: Sikkerhed og udvikling og de såkaldte grønne klimaprojekter:

Udviklingsministrene vil tage stilling til, hvordan donorerne kan bistå samarbejdslande med at håndtere sikkerhedsudfordringer på grundlag af et bredt sikkerhedsbegreb (human security), som bygger på at inddrage både civile og militære myndigheder, retsvæsenet og civilsamfundet.

Grundtanken er, at sikkerhed er nødvendig for at opnå udvikling, og at omkostningerne ved ikke at tackle konkrete konflikter og vold i tide ofte er humanitære kriser og stagnerende udvikling. Drøftelserne i DAC finder sted på grundlag af en DAC-rapport om sammenhængen mellem udvikling og sikkerhed.

Kyoto-protokollens såkaldt fleksible mekanisme, Clean Development Mechanism (CDM), åbner mulighed for, at industrilandene kan finansiere tiltag til at reducere udledningen af drivhusgasser i u-landene.

På DAC-mødet vil medlemslandene søge at nå til enighed om en model for, i hvilken udstrækning udgifterne til CDM projekter, herunder CO2 kreditter, kan medregnes som officiel udviklingsbistand.

Formålet er at fremme bæredygtig udvikling i u-landene og bistå lande med opfyldelse af forpligtelsen til at reducere drivhusgasser ved at gennemføre grønne klimaprojekter i udviklingslandene.

Development Assistance Committee, DAC, blev oprettet i 1960. DAC har til formål at bidrage til en både kvantitativ og kvalitativ forbedring af medlemslandenes udviklingsbistand. DAC er et vigtigt donorforum, hvori 23 medlemslande kan arbejde for at forbedre deres bistand og styrke bæredygtig udvikling globalt.

DAC har en omfattende hjemmeside – www.oecd.org/dac – hvor statistik omkring bistand, udviklingslande og donorer kan findes.

Læs også “Advarsel mod at bruge u-landspenge til militære operationer”, dato 14.04.04, her på siden.