Vigtigt skridt i kampen mod moderne slaveri

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

Den internationale arbejdsorganisation ILO estimerer, at 21 mio. mennesker er ofre for tvangsarbejde. Nu har organisationen vedtaget en ny protokol samt en række anbefalinger, som er designet til at styrke den globale indsats mod tvangsarbejde.

Den nye protokol sikrer en opdateringen af ILO konvention 29 om Tvangsarbejde, og adresser bl.a. nutidige udfordringer som menneskehandel.

”Protokollen og anbefalingerne markerer et vigtigt skridt i kampen mod tvangsarbejde, og repræsenterer faste forpligtelse blandt regeringer, arbejdsgiver- og arbejdstagerorganisationer at for at eliminere nutidens former for slaveri,” sagde Guy Ryder, ILO generaldirektør i en pressemeddelelse fra ILO.

I en ny rapport fra ILO estimerer man, at der på verdensplan er mere en 21. millioner mennesker, som er ofre for tvangsarbejde. Mere end halvdelen af ofrene er kvinder og piger, som hovedsageligt er tvunget ind i seksindustrien eller er domestic workers, der udfører husarbejde i private hjem uden at modtage betaling, mens mænd og drenge hovedsageligt er at finde inden for landbrug, byggeri eller minedrift.

Protokollen styrker den internationale juridiske rammer ved at skabe nye forpligtelser til at forhindre tvangsarbejde, beskytte ofrene og sikre adgang til oprejsning, i form af for eksempel erstatning for den økonomiske og fysiske skade.

Den kræver at regeringerne træffer de nødvendige foranstaltninger for bedre at beskytte arbejdstagere, navnlig migrant arbejdere, fra at blive misbrugt i forbindelse med rekrutteringspraksis og det understreger arbejdsgivernes og arbejdstagernes rolle i kampen mod tvangsarbejde.

Læs hele ILOs pressemeddelelse her.