Fra mandag d. 28. nov. til onsdag d. 30. november inviterer Dansk Forum for Mikrofinans alle interesserede til et kursus i arbejdet med Spare/Låne-grupper og civilsamfundsudvikling.
Underviser ved kurset i København er den internationalt anerkendte ekspert Dayal Chandra Paul fra Bangladesh, der vil øse ud af sin erfaring og give deltagerne al den praktiske viden de skal bruge, for at arbejde succesfuldt med S/L-grupper.
Baggrund:
Fortalervirksomhed, kapacitetsopbygning og tematiske kompetencer er nøgleord i den verserende debat om civilsamfundets rolle i udviklingsarbejde.
Men ofte er de fattige mere interesserede i deres levevilkår og den daglige kamp for overlevelse, end de er i fortalervirksomhed og meget usikre, strukturelle ændringer.
De fattige er til gengæld ofte interesserede i at indgå i spare/låne-grupper. I Indien alene er mere end 80 millioner med i omkring seks mio. Spare/Låne-grupper (SL-grupper), og fænomenets popularitet er vokset stærkt i de fleste udviklingslande i løbet af de sidste 30 år.
Udover at give de fattige samfund mulighed for at benytte sig af kortvarige opsparinger og lån, der fungerer som et værktøj i kampen mod at udrydde fattigdom har SL-grupperne et særligt potentiale til at give de fattige social og økonomisk empowerment, samt som en ressource til at mobilisere og engagere dem politisk, hedder det.
Kurset:
Dayal Chandra Paul fra Bangladesh har mere end 20 års erfaring med at opstarte, udvikle og vedligeholde SUPOTH-programmet, der er et betydeligt og velkendt eksempel på den meget udbredte asiatiske, integrerede tilgang til SL-grupper (i denne form også kaldet Selv-Hjælps-Grupper).
Denne tilgang kombinerer opsparing og lån med social empowerment, fortalervirksomhed og organisatorisk kapacitetsudvikling.
Dayal er en erfaren underviser og vil bruge størstedelen af de tre dage på at introducere deltagerne til indholdet, planlægning og implementering af den asiatiske SL-gruppemodel med fokus på styrkelse af civilsamfundet.
En vejledning i at bruge SL-grupper som et værktøj til styrkelse af civilsamfundet er blevet udviklet af Dansk Forum for Mikrofinans og Dansk Missionsråds Udviklingsafdeling specifikt til denne træning.
Forfatteren til vejledningen er antropologen Kristine Kaaber Pors, som i vid udstrækning har forfattet og studeret inden for emnet om civilsamfundsudvikling.
Hun vil give en introduktion til fordelene ved SL-grupper, og hvordan de bidrager til kapacitetsopbygning af civilsamfund.
Vejledningen indeholder desuden cases fra Care Danmark, Caritas Danmark og Baptistkirken i Danmark, som vil blive præsenteret inden de afsluttende perspektiver, udfordringer og erfaringer vil blive diskuteret.
Kurset bliver særdeles interaktivt og praktisk orienteret med bl.a. rollespil, multimediepræsentationer, gruppearbejde, oplæg og casestudier.
Tilmelding:
Alle interesserede kan tilmelde sig via http://www.mikrofinans.dk/index.php?option=com_newstrade&evid=616&jeitemid=84&msdomain=ngoforum.dk
tilmeldingsformularen på DFMs hjemmeside, eller ved at sende en e-mail til Peter Blum Samuelsen på [email protected]
Tilmeldingsfrist er fredag d. 25. november.
Kurset holdes på Bjælkeloftet, Diakonissestiftelsen, Peter Bangs Vej 1, Frederiksberg
Det er desuden muligt at downloade en printversion af hele kursets skema og indhold på
http://www.mikrofinans.dk/images/stories/mikrofinans/course_on_civil_society_strenthening_through_savings_and_loans_associations.pdf