Vil sælge dansk i Kina

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr (SF) besøger den 22.-25. februar Kina, hvor hun møder den kinesiske handelsminister Chen Deming for at drøfte styrket samhandel mellem Danmark og Kina og åbne et nyt dansk-støttet center for vedvarende energi i Beijing.

Hun mødes også med kinesiske investorer for at tiltrække investeringer til Danmark, fremgår det af en pressemeddelese fra udenrigsministeriet onsdag.

Pia Olsen Dyhr:

“Det nye center for vedvarende energi er en fantastisk platform for et tættere dansk-kinesisk energisamarbejde og for at gøre Danmark til Kinas foretrukne samarbejdspartner inden for vedvarende energi”.

“De kinesiske planer om i 2011 at investere omkring 143 mia. kr. alene på energieffek-tiviseringer og miljøbeskyttelse vidner om det fremadrettede potentiale for danske virksomheder”.

Hun fortsætter:

“Dansk velfærd afhænger af vores evne til at udnytte de enorme vækstrater i Kina over de kommende år. Mange kinesiske virksomheder har brug for europæisk teknologi og viden for at klatre op ad værdikæden. Kineserne viser interesse for danske kompetencer indenfor især grøn teknologi, vedvarende energi, biotek, IT og design”.

“Jeg ser derfor frem til i løbet af ugen at mødes med potentielle og store kinesiske investorer for at tiltrække flere investeringer til Danmark, så vi kan fastholde og skabe nye jobs herhjemme”.

Baggrund

Pia Olsen Dyhr mødes torsdag den 23. februar med den kinesiske viceenergimister Liu Qi, inden de sammen åbner det nye center for vedvarende energi i Beijing. Formålet er at styrke det dansk-kinesiske samarbejde på energiområdet og den danske position inden for vedvarende energi på det kinesiske marked.

Det dansk-kinesiske Renewable Energy Development (RED) sigter mod at udvikle kinesisk institutionel kapacitet til fremme af særligt vind-, sol- og bioenergi.

RED Programmet åbner for et tæt samarbejde for danske virksomheder og institutioner, herunder bl.a. Vestas, Dong og Energinet.dk, og med centrets etablering samt den nye innovations-facilitet er der lagt op til et endnu tættere samarbejde med Kina.

Kina satser stort indenfor vedvarende energi og ’cleantech’. Allerede i 2010 var Kina blevet verdens største investor i ”clean energy” med 54,4 mia. dollars. Men Kinas ambitioner er endnu større. Energi og miljø er blandt regeringens hovedprioriteter.

Kina vil i 2011 bruge omkring 143 mia. kr. alene på energieffektivise-ringer og miljøbeskyttelse. Energi- og miljøsektoren vurderes årligt at vokse med 15-20 pct.

Det åbner store muligheder for dansk erhvervsliv. Kina er allerede i dag det største marked i verden for vind. Kina har i øjeblikket installeret 45 GW vind, og der er ambitioner om at etablere yderligere 150-200 GW vind frem til 2020. Til sammenligning installerede Danmark i fjor ca. 3,9 GW vind.

I december 2011 udvalgte en gruppe kinesiske entreprenører under navnet aigo Entrepreneur Alliance (AEA) Danmark som en af deres baser i Europa på grund af Danmarks styrker inden for design og innovation.

Det skaber en kæmpe mulighed for Danmark, hvorfor Pia Olsen Dyhr i Kina mødes med lederen af AEA Feng Jun. De skal bl.a. drøfte den forestående delegationsrejse for 30-50 kinesiske virksomheder til Danmark i marts, hvor investeringsmulighederne skal studeres nærmere.

Pia Olsen Dyhr vil her præsentere en samlet pakke for, hvordan Danmark kan hjælpe alliancen med at etablere sig herhjemme.

Yderligere oplysninger hos:
Thomas Nystrøm, tlf. 41 73 38 94 og Frej Jackson, tlf. 29 72 44 77

Se også
http://um.dk/da/nyheder-fra-udenrigsministeriet/newsdisplaypage/?newsID=379C0DEE-7F4A-4A33-B6FC-567A7945A581