VK bryder med bistandens historiske fifty-fifty fordeling

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

VK-regeringens forslag til finanslov for 2007 bryder definitivt med det gamle princip om, at den danske udviklingsbistand skal fordeles nogenlunde ligeligt mellem multilaterale organisationer såsom FN-systemet og den bilaterale bistand, dvs den bistand vi giver direkte til udvalgte u-lande.

50-50 fordelingen er nu ændret til en 64-36 fordeling med hovedvægten på den bilaterale bistand.

Skiftende danske regeringer har gennem årtier satset på at støtte de multilaterale organisationer ud fra den betragtning, at Danmark som et lille land har en naturlig interesse i, at det multilaterale system står stærkt.

Uden politisk diskussion eller (foreløbige) protester fra oppositionen har regeringen nu brudt med det princip, så fordelingen altså i 2007 bliver, at 64 procent af den danske udviklingsbistand går til bilaterale modtagere og 36 procent, kun lidt mere end en tredjedel, går til multilaterale modtagere.

Udviklingsministeren vil ikke melde ud med en forventet fordelingsprocent for de kommende år.

Udenrigsråd Carsten Staur gør opmærksom på, at der langt hen ad vejen er tale om tekniske ændringer, idet man sidste år gik over til at følge DACs måde at gøre op, hvad der er multilateralt og bilateralt (DAC er OECDs afdeling for udviklingsbistand Development Co-operation Directorate).

For en redegørelse om den danske regerings måde at gøre bistanden op på se www.um.dk eller læs mere om DACs metode på www.oecd.org/department/0

Selv om ændrede opgørelser af udviklingsbistanden har gjort sammenligning fra år til år næsten umulig, står det fast, at princippet er brudt, og hvor kompliceret opgørelsesmetoderne end er, så er den politiske udmelding fra udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) klar, når det gælder fifty-fifty fordelingens endeligt:

– Jeg gør mig gerne til talsmand for, at det ikke er en hellig ting, selv om mange er uenige og betragter det som noget nagelfast. Tiden er kommet til at gøre op, hvor vi kan gøre mest med vores bistand, siger udviklingsministeren i forbindelse med fremlæggelse af VK-regeringens udviklingspolitiske mål for 2007-2011 i Eigtveds Pakhus mandag.

Hun tilføjer, at regeringen vil fastholde den multilaterale bistand på de mange områder, hvor Danmark ikke kan være med bilateralt.

– God regeringsførelse vil jeg gerne have højere op som prioritet i de multilaterale organisationer, sagde Tørnæs, som med jævne mellemrum vil sikre, at der sker en gennemgang af Danmarks bidrag til de multilaterale organisationer, og at der fortsat vil blive stillet krav til dem.

– Ellers ville jeg føle, jeg svigtede, siger hun.

-Struve

Se også www.poulstruvenielsen.dk