Vold mod kvinder mere dødbringende end alt andet

Forfatter billede

FNs kvindekommission tager i disse uger fat i ét af de alvorligste problemer for verdens kvinder. Det er alle former for vold, som forårsager mere død og invaliditet end kræft, malaria, trafikulykker og krig tilsammen, hvis man er kvinde og især mellem 15 og 44.

Derfor drøfter FN’s kvindekommission de næste to uger, hvordan vold mod kvinder og piger kan bekæmpes.

Under mødet i New York er det Kvindernes International Kampdag fredag og i den anledning siger udviklingsminister Christian Friis Bach (R), at “det er en mærkesag for Danmark, at kvinder og piger har ret til at bestemme over deres egen krop, eget liv og ikke diskrimineres mod”.

Forud for Kvindekommissionens samling har udviklingsministeren godkendt en bevilling til målrettede indsatser til bekæmpelse af kønsbaseret vold i to af verdens mest skrøbelige stater, Sudan og Somalia, hvor kvinder kæmper for at få selv de mest grundlæggende rettigheder.

Bevillingen er på 15 mio. kr. og omfatter også globale aktiviteter, skriver udenrigs-ministeriet i en pressemed-delelse fredag.

Pengene bevilges til FN’s Befolk-ningsfond (UNFPA), der har årelang erfaring med bekæmpelse af kønsbaseret vold og fremme af seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder.

Bevillingen er en del af den humanitære partnerskabsaftale Danmark har indgået med UNFPA for at sikre, at organisationen kan fremme vore fælles mål på det humanitære område.

Optakten til kommisionsmødet er præget af en række begivenheder, som øger den internationale opmærksomhed på ligestilling, og som bør sætte yderligere fokus på behovet for at bekæmpe vold mod kvinder og piger, hedder det.

Det gælder både drabsforsøget på den pakistanske skolepige Malala Yousufzai, gruppevold-tægtssager i flere lande og en irsk kvindes død efter hun blev nægtet abort.

Disse eksempler på overgreb fremhæver behovet for handling, både forebyggende og afhjælpende, anfører ministeriet.

Udviklingsminister Christian Friis Bach:

“Det er en mærkesag for Danmark, at kvinder og piger har ret til at bestemme over deres egen krop, eget liv og ikke diskrimineres mod. Vi skal ikke igen opleve en ny Malala eller nye grove voldtægtssager”.

“Danmark bliver ved med at gå imod de religiøse og konservative kræfter, som ønsker at behandle kvinder og piger som andenrangs borgere med ringere rettigheder og muligheder end mænd og drenge.”

“Jeg håber det under Kvindekommissionens samling lykkes at blive enige om helt konkrete tiltag, der kan styrke bekæmpelse af vold mod kvinder og piger”, siger Friis Bach.

Oppe mod stærke konservative kræfter

Kvindekommissionens 57. samling finder sted fra den 4.-15. marts og samler delegationer fra hele verden om temaet ”bekæmpelse af vold mod kvinder og piger”.

Den danske regering er repræsenteret ved ligestillingsminister Manu Sareen (R), der leder en delegation af folketingsmedlemmer, NGO-repræsentanter og embedsmænd fra tre ministerier.

Danmark vil under forhandlingerne sætte fokus på sammenhængen mellem kvinders seksuelle og reproduktive rettigheder og vold. Retten til at bestemme over egen krop og eget liv opfattes grundlæggende som en helt fundamental ret i Danmark.

Men denne opfattelse deles ikke af alle.

Danmark står, sammen med en række ligesindede lande, i forhandlingerne over for en ”uhellig” alliance af religiøse og stærkt konservative kræfter, der med udgangspunkt i en forestilling om, at ulighed mellem mænd og kvinder er acceptabelt eller ligefrem gudgivet, forsøger at stoppe fremskridt, .

Vold mod kvinder og piger kan kun bekæmpes, hvis der sættes fokus på de underliggende årsager til volden, som er den systematiske kønsdiskriminering og manglende indflydelse på eget liv mange kvinder og piger oplever.

Danmark vil arbejde for, at man under Kvindekommissionens samling bliver enige om konkrete tiltag, der kan forebygge og beskytte kvinder mod vold, herunder sikre tilbud om serviceydelser efter vold.

Danmark støtter via udviklingsbistanden en lang række aktiviteter rettet mod forebyggelse af vold og støtte til kvinder og piger, der har været udsat for kønsbaseret vold.