19.10.2010: I den seneste tid har en ny udgave af Folkekirkens Nødhjælps Wide Area Detection System (WADS) arbejdet i Sudan med at kortlægge og rydde klyngebomber. Detektionssystemet er udviklet specielt til opgaven i Sudan, er håndbåret og kan bruges både i byer og på landbrugsjord med træer og buske. Under borgerkrigen i Sudan, der sluttede i 2005, blev klyngebomber ofte brugt mod civile mål. Landsbyer blev bombet, markeder blev ramt på markedsdage, og skoler blev bombet på skoledage. Klyngebomber blev brugt af Nordsudans regering som et terrormiddel under krigen og har taget mange menneskers liv. Fem år efter krigens afslutning er klyngebomberne næsten ligeså skræmmende, som de var under krigen. Mange af de små bomber eksploderede ikke da de ramte jorden og ligger derfor som faktiske miner og gør det livsfarligt at færdes jorden. Folkekirkens Nødhjælp har i de seneste år fokuseret på at få fjernet den skjulte trussel, som klyngebomberne udgør i Sudan. Men arbejdet med at fjerne dem er langsomt og besværligt, da der ikke er nogen, som ved præcist, hvor der er blevet bombet. Systemudvikling på stedet Det håndholdte WADS-system kan bruges i landsbyer og omkring buske og træer, som ofte findes på landbrugsjord i Sudan. WADS’en, som før er blevet brugt til minerydning på Skallingen i Danmark og i Angola, er derfor blevet videreudviklet til at finde klyngebomber i Sudan. Systemet kan kortlægge store områder hurtigt, og er derfor meget velegnet til at lokalisere klyngebomber. ”Udviklingen af systemet er foregået i Sudan og derfor er systemet tilpasset meget godt til opgaverne der skal løses her,” fortæller Operations Manager Craig McDiarmid. Systemet er i modsætning til tidligere versioner af WADS’en håndbåret. Det gør det er muligt at bruge systemet i mindre områder, imellem huse og buske og træer. ”Læs videre: http://www.noedhjaelp.dk/her_arbejder_vi/afrika/sudan/laes_mere/wads_rydder_klyngebomber_i_sudan
Relaterede artikler
Derfor klapper fælden for Netanyahu, mens Assad og Khamenei går fri
Opdatering: Det fremgik tidligere af artiklen, at statsminister Mette Frederiksen ikke har reageret på arrestordren. Det har hun nu, og…
Krigen i Sudan udstiller det internationale system: “Svært at se, hvor sudaneserne skal kigge hen efter håb”
Efter et år med fastlåst udmattelseskrig og millioner af civile på randen af hungersnød, er fronterne måske ved at forskyde…
Nødråb fra et presset civilsamfund: “Vi svigter vores ansvar”
Ved Morten Nielsen på vegne af 86 danske mindre udviklingsorganisationer (se bunden af indlægget) Vi svigter civilsamfundsorganisationerne i det Globale Syd.…
Sudanesisk fotograf med ny udstilling i København: “Jeg kan kun vise, hvordan krigen har splittet min familie”
I det hollandske asylcenter i byen Budel venter Mohammad Jafeer lige nu som så mange andre på at få at…
Sudans stridende parter udebliver fra USA-ledede fredsforhandlinger: “Bedre hvis Kina sad for bordenden”
I går fløjtede USA en ny runde fredsforhandlinger i gang i Schweiz. Men ingen af de stridende parter mødte op.…
“Ingen logik” i hærens afslag: USA skyder nye fredsforhandlinger i gang i Genève
I Genève går en ny runde af fredsforhandlinger om krigen i Sudan i gang onsdag. Men det bliver efter alt…
”Sammen overlever vi”: Folkekøkkenerne kæmper mod hungersnød i Sudans hovedstad
Folkekøkkener hjælper hundredtusindvis af mennesker i Sudans krigsramte hovedstad, Khartoum. De tilbyder regelmæssige måltider samt social og følelsesmæssig støtte midt…
Derfor kræver disse 10 humanitære kriser stadig din opmærksomhed
I begyndelsen af dette år skrev vi denne analyse, hvori vi understregede, at mens konflikterne i Gaza og Ukraine fortsat…
Nødhjælp i Gaza er ofte en sag for frivillige
Det er ofre, dem der overlevede, der typisk er de første til at reagere i en krise. Og i Gaza,…
Slaget om El Fasher: Falder regeringhærens sidste garnison kan det betyde folkemord, sult og en langstrakt krig
I hele den vestlige del af Sudan er der kun El Fasher tilbage. Den største by i Darfur-regionen er også…
Sydsudanesisk aktivist på Folkemødet: “Hvis vi skal nå videre med verdensmålene, skal vi først og fremmest skabe fred og sikkerhed”
Wani Stephen Elias har taget turen fra Sydsudans hovedstad, Juba, for at deltage i årets Folkemøde. Da Globalnyt fanger ham…