Flere end 10.000 er blevet offer for den brutale ebola-epidemi. Næsten 5.000 er nu døde, men kun 27 smittetilfælde er sket uden for de tre hårdest ramte lande. Det oplyser FN’s sundhedsorganisation, WHO, lørdag.
10.114 er smittede, mens 4.922 er døde under epidemien. Den værste nogensinde, fremgår det af flere medier.
Virussen har været i udbrud i Vestafrika siden begyndelsen af 2014. Smitte mellem mennesker sker ved kontakt med kropsvæsker, f.eks. blod, sæd, spyt og opkast.
De første symptomer er høj feber, diarré, opkast, ondt i hovedet, halsen og musklerne. I løbet af en uge kommer voldsomme blødninger fra bl.a. maven og tarmen. 50 til 90 procent af de smittede dør.
Det er fortsat Liberia, Guinea og Sierra Leone, hvor flest er smittede. Liberia er hårdest ramt. Her er hele 4.665 døde.
Senest er Mali et af de nye lande på det afrikanske kontinent, hvor sygdommen har krydset landegrænsen.
Midt i sygdomshelvedet er Senegal og Nigeria erklæret ebola-fri efter ikke at have haft smittetilfælde i en lille måned.
WHO agter at påbegynde de første forsøg med vacciner mod sygdommen i december, og flere hundrede tusinde doser vil være færdigproduceret medio 2015, hedder det.
Det er besluttet i samråd med flere vestlige nationer samt de værst ramte lande i Vestafrika, at man fremrykker processen, selv om forskere ikke kan nå at undersøge bivirkningerne ved en vaccine til bunds.
Det betyder, at forskerne endnu ikke har noget klart svar på, hvordan menneskets immunforsvar vil takle en ebola-vaccine, skriver britiske The Guardian.
“Vacciner er ikke et mirakel, men når de er klar, kan de være en god del af bestræbelserne på at vende strømmen i epidemien”, siger WHO’s underdirektør Dr. Marie Paule Kieny.