Workshop: Unge i bistanden

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Invitation til workshop: Unge Liv i Syd – Dialog mellem danske NGOer og forskningsinstitutioner

Workshoppen bliver afviklet den 30.-31. marts 2005 med hovedfokus på børn og unge i udviklingslande og særligt fokus på hiv/aids. Formålet er at skabe et forum for møde mellem anvendt og akademisk arbejde med børn og unge. Bemærk at invitationen samtidig fungerer som call for papers med deadline for indsendelse af abstracts den 15. september 2004.

I samme forbindelse er netværket i gang med at kortlægge eksisterende børneforskning og forskningsmiljøer og derfor meget interesserede i at høre om projekter, som har fokus på børn og unge (ikke nødvendigvis kun i Syd).

Oplysningerne bliver samlet i en brugervenlig database tilgængelig på Aidsnets hjemmeside, som vil være til gavn for både forskere og NGOer. I løbet af efteråret vil der blive planlagt en række metodemøder, samt udsendes nyhedsbreve om konferencen.

Baggrund
Børn og unge udgør i stigende grad majoriteten i udviklingslande og denne demografiske situation afspejler sig i både interventioner og forskning i Syd. Den unge befolkning udfordrer imidlertid NGOers og forskeres metodiske kompetencer til at involvere de unge samt viden om de unges generelle levevilkår; specielt i samfund hvor hiv/aids og konflikt bidrager til vidtfavnende forandringer i sociale strukturer og normer.

I den danske indsats forekommer anvendt og akademisk arbejde kun i begrænset omfang at drage synergi af hinandens kapaciteter, blandt andet fordi resursebasen fremstår som fragmenteret og der er minimal interaktion mellem de enkelte institutioner.

Blandt danske NGOer, herunder medlemmerne af de 2 Danida-finansierede faglige netværk, Aidsnetværket og Børne- og Ungdomsnetværket, er der et udtalt ønske om at koble sig mere direkte til den danske forskningsressoursebase samt udvikle en tættere og mere direkte samarbejdsrelation.

Fra forskningssiden lyder et lignende ønske om at etablere kontakter og relationer til “brugerne” af forskningen, herunder danske NGOer og deres partnere i Syd. Desuden er der indenfor forskningen behov for at etablere kontakter på tværs af forskningsmiljøerne i relation til børn, unge og udviklingsproblematikker, samt for at skabe et overblik over projekter og indsatser i danske forskningsmiljøer.

Blandt såvel praktikere som akademikere er der altså interesse i at skabe kontakter på tværs af de institutionelle skel for at etablere samarbejde mellem at skabe viden og bruge denne i programarbejde. I nær fremtid kan det tillige forventes, at det øgede fokus på børn og unge i udviklingsbistanden vil virke i retning af en mere langsigtet og strategisk udvikling af den danske ressoursebase på feltet.

Der er med andre ord opstået en situation, hvor et interessesammenfald blandt danske forskningsinstitutioner, individuelle forskere, NGOer og muligvis Danida peger i retning af et behov for en kontakt og overbliksskabende platform. Ideen om en workshop skal ses som et initiativ fra Aidsnet til at etablere denne “kommunikative” platform.

Formål
Workshoppens formål er som følger:
1. Skabe forum for møde mellem anvendt og akademisk arbejde med børn og unge i u-lande, specielt i lande påvirket af hiv/aids, med henblik på at udvikle en tættere og mere direkte samarbejdsrelation.
2. Præsentere danske forskningsrelaterede ressourcebaser på området børn og unge globalt, dog særligt fokus på u-lande.
3. Præsentere danske NGOers ressourcer indenfor området børn og unge globalt, dog særligt fokus på udviklingslande.
4. Diskutere udvalgte tematikker på baggrund af forskningsbaserede oplæg.
5. Diskutere muligheder for samarbejde, bedre synliggørelse og øget tilførsel af ressourcer til området.

Som optakt til workshoppen vil Aidsnet i foråret 2005 holde 2 fyraftensmøder indenfor den overordnede tematik, hvilke deltagere opfordres til at deltage i. For yderligere information se www.aidsnet.dk

Temaer og oplæg
4 tværgående tematikker vil danne rammen for diskussion i mindre parallelle grupper: marginalisering/social eksklusion, konflikt, mobilitet og socialisation/inklusion.

Indenfor hvert tema vil der være 3 oplæg hvoraf et vil belyse generelle diskussioner, et andet vil særligt fokusere på hiv/aids, og endeligt vil det tredje inddrage danske perspektiver (koble Nord-Syd kompetencer).
Det oplæg danner udgangspunkt for videre diskussion, idet vi prioriterer “åbne” præsentationer, der lægger op til dialog snarere end færdigformulerede analyser. Det er tanken, at oplæg og efterfølgende diskussioner skal bruges som udgangspunkt for en publikation.

Væsentlige aspekter indenfor hver tematik er kort beskrevet nedenfor.

Marginalisering/social eksklusion
Hvilke faktorer bidrager til at specifikke grupper af børn og unge ekskluderes fra det øvrige samfund og hvilke konsekvenser har det for deres fremtidsmuligheder?
Hvordan kommer social eksklusion til udtryk, og hvilke roller spiller hiv/aids og børnearbejde i denne sammenhæng?
Hvordan søger børn og unge at forandre egen eksklusion til inklusion?

Mobilitet
Hvilke muligheder/begrænsninger skaber fysisk mobilitet (migration eller bevægelse mellem steder) for børn og unge, eksempelvis i forhold til social mobilitet?
Hvilke sammenhænge er der mellem hiv/aids og børn/unges fysiske såvel som sociale mobilitet?
Hvilke konsekvenser har fysisk mobilitet for børn og unges sociale relationer, økonomiske og uddannelsesmæssige muligheder?

Konflikt
Hvordan håndterer børn/unge familiemæssige, lokale eller nationale konflikter?
Hvilke konsekvenser har konflikt for børn selv og fra et samfundsmæssigt perspektiv?
Hvordan påvirker hiv/aids børn og unge i konflikt?

Socialisation/social inklusion
Hvad kendetegner socialisering af børn/unge anno 2004 og hvordan fordeles ansvar mellem forældre, staten og dem selv?
Hvilke nye måder at socialisere på skaber hiv/aids for børn/unge og hvilke konsekvenser kan dette medføre?

Program
Dag 1
Formiddag: om den generelle dansk ressourcebase indenfor forskning og NGOer.
Eftermiddag: Parallelle tematiske workshops

Dag 2
Formiddag: Parallelle tematiske workshops
Eftermiddag: om fremtidige samarbejdsmuligheder.

Deltagere
Forskere ved universiteter og lignende institutioner, repræsentanter for forskningsråd, konsulenter, medarbejdere i NGOer og andre Aidsnet-medlemmer.
Vi gør opmærksom på at workshoppen holdes på dansk.

Tid og Sted
30-31 marts 2005
Arrangementet finder sted i København

Deadline for oplægsholdere
Indsendelse af abstracts (fra oplægsholdere) er 15. september 2004 og selve oplægget indsendes senest 1. februar 2005.

Deadline for deltagere
Fra NGOer og/eller forskningsmiljøer er 1. februar 2005.

Deadline for NGO-diskutanter
Indenfor hver af de 4 sessioner ønsker vi en repræsentant fra NGO-miljøet til at være særlig ansvarlig for at diskussionerne inddrager særlige anvendte synspunkter.

Finansiering
Workshoppen bliver finansieret af Aidsnet – Det Danske NGO-Netværk om Aids og Udvikling. Arrangørerne sørger for forplejning og nogen transport refusion, dog vil der ikke blive givet honorarer el. lign.

Arrangører
Aidsnet – Det Danske NGO-Netværk om Aids og Udvikling. Børne – og Ungdomsnetværket (v/koordinator Joel Nielsen) Karen Valentin, Adjunkt, Danmarks Pædagogiske Universitet og Det Tværkulturelle netværk for Børneforskning

Kontakt
Dorthe Raben, tovholder [email protected]. Konsulent Aidsnet – Det Danske NGO-Netværk om Aids og Udvikling E-mail, personlig: [email protected] E-mail, sekretariat: [email protected]
Hjemmeside: www.aidsnet.dk. Postadresse: Aidsnet, Skindergade 27, 2. 1159 København K. Tlf.: 33 37 09 40. Mobil: 61 70 82 60. Fax: 33 93 34 14