Kyoto-protokollen, der skal modvirke den globale opvarmning, træder i kraft onsdag. Dermed er det første skridt taget mod en CO2-reduceret fremtid. Men WWF-Verdensnaturfonden understreger, at landene må tage yderligere 9 skridt for at gøre protokollen til den succes, som verden behøver for at undgå farlige klimaforandringer, skriver organisationen i en pressemeddelelse mandag.
WWF opfordrer landene til at arbejde for:
1) En langt mere ambitiøs politik for reduktion af udslippene af CO2. Politikken skal sigte mod at nå et mål om en reduktion på 50 procent af de globale CO2 udslip i 2050. Det forudsætter igen en reduktion på 80 pct. i industrilandene.
2) Skrappere krav om CO2 reduktioner i energisektoren, som er den største CO2-synder i industrien.
3) EUs system for kvotehandel med CO2 skal styrkes med skrappere begrænsninger på udslippene og stærkere incitamenter til at benytte rene energikilder. I Danmark er de nuværende udslipstilladelser for 2005-2007 så høje, at der ikke er noget incitament for industrien til at gøre noget.
4) U-landene skal opmuntres og støttes til at vælge ren teknologi i deres udviklingsbestræbelser.
5) Alle lande skal udvikle vedvarende energi og energieffektive løsninger.
6) Presset skal øges på USA og Australien, så de også reducerer deres udslip af CO2, også selv om de har valgt at stå uden for Kyoto-protokollen.
7) Industrilandene må støtte u-landene, så de bliver i stand til at håndtere effekterne af de klimaforandringer, der vil komme i alle tilfælde.
8) Alle lande og internationale institutioner skal forpligte sig på at arbejde for at holde klimaforandringerne (atmosfærens gennemsnitlige temparatur) under 2 graders celsius i forhold til niveauet i før-industriel tid.
9) Klubben af Kyoto-lande må sammen planlægge, hvad der skal ske efter Kyoto-protokollens indledende periode, som slutter i 2012.
Yderligere information hos Ida Thuesen mobil: 20 33 78 62, e-mail [email protected]