WWF åbner kontor i Burma

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Det tidligere militærdiktatur har åbnet op for omverden, og WWF starter nu et program i det sydøstasiatiske land. Organisationen vil kæmpe for, at en forventet, drastisk stigning i udenlandske investeringer ikke går ud over miljø og kima.

Myanmar åbner sig op for omverdenen. Og det kan blive startskuddet for en jagt på naturressourcer, der vil gå ind i landets regnskove, bjerge og floder, skriver WWF Naturfonden tirsdag.

WWF Verdensnaturfonden har i august 2013 åbnet sit første kontor i Burma for at påvirke landets udvikling i en grøn retning, så naturen bevares og ressourcerne udnyttes bæredygtigt.

WWF’s Jacob Fjalland, har netop været i Burma, og fortæller, hvordan der kan banes vej for en grøn økonomi i det før så lukkede land.

Ressource-eventyr skal være grønt

Det tidligere militærdiktatur har i mange år været et lukket politisk system, men har de senere år åbnet op for reformer og udenlandske investeringer.

Det betyder samtidigt, at en stribe virksom-heder, både internationalt og i nabolandene, står på spring for at udnytte en del af landets ressourcerigdomme, såsom tømmer, vandkraft og mineraler.

Derfor er det vigtigt, at WWF er til stede i landet for at hjælpe med at sætte en grøn agenda for fremtiden, forklarer Jacob,

”Vi åbner et kontor op i landet for at starte samarbejde med lokalsamfund og de andre græsrodsorganisationer i området. Den burmesiske stat har selv ytret, at den ønsker at bygge udviklingen op omkring en grøn økonomi.”

“Vi kan hjælpe den udvikling i gang, i samarbejde med myndigheder, NGOer, medier og virksomheder, så naturen udnyttes bæredygtigt og kan være kilde til velstand i mange år ud i fremtiden.”

Grøn dagsorden

I 2012 er der blevet brugt kræfter på at lægge en overordnet strategi for det program, som WWF skal starte op i Burma fra 1. januar 2014.

Indsatsen vil omhandle bedre forvaltning af miljø, naturbevarelse og sunde økosystemer, styrkelse af civilsamfundets rolle og pres for større social og grøn ansvarlighed fra virksomhedernes side.

”Statens kapacitet til at forvalte landets ressourcer uden at belaste økosystemerne er begrænset. Programmet kommer derfor til at have en bred vifte af lokale initiativer, der bl.a. skal fremme og bedre skovforvaltning og naturbeskyttelse”, siger han og fortsætter:

“Helt afgørende er desuden at opbygge en grøn infrastruktur i landet, og frigøre dets udvikling fra olie og kul. Vi skal ind og kigge på mulighederne for vedvarende energikilder, hvoraf sol og bæredygtig vandkraft kan være nogle af dem.”

Mere beskyttelse af tigeren

Burma rummer en stor biologisk mangfoldighed. Udover at naturen danner ramme om livsgrundlaget for den lokale befolkning er landet hjemsted for nogle af verdens sidste tigre.

WWF har i mange år været til stede i Thailand på grænsen til Burma, hvor Sydøstasiens største tigerbestand lever. Og med et kontor i begge lande, vil arbejdet for at bevare det truede dyrs leveområder blive styrket, siger Jacob:

”De udbredte konflikter i landet har forhindret at udnyttelsen af floder, regnskove og mineraler har kunne finde sted i stor skala. Det betyder, at den rige natur stadig er forholdsvis intakt – modsat naturen i nabolandene.

Med den indsats vi i forvejen har i Thailand tæt ved Burmas grænse, kan beskyttelsen af tigerens leveområder forhåbentlig blive endnu mere sammenhængende.”

Læs artiklen her: http://www.wwf.dk/?5660/WWF-starter-program-i-Myanmar