WWF: Fisk får kold skulder af varmere klima

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Havets fisk sveder, sulter og gisper efter ilt. Klimaforandringer er med til at opvarme verdens have, og det kan true fisk over hele verden, advarer den internationale naturbeskyttelsesorganisation WWF.

En ny rapport fra organisationen viser, at højere temperaturer i havene gør det sværere for fiskene at få mad, yngle og skaffe sig ilt. Verdens fisk og fattigste mennesker betaler prisen for den globale opvarmning.

– Vi ser et hav, der i forvejen døjer med store problemer som overfiskeri, forurening og færre levesteder til fiskene. Klimaforandringer presser fiskene hårdere, og det kan få balancen til at tippe helt, siger klimamedarbejder i WWF Verdensnaturfonden Mette Nedergaard.

Rapporten viser, at varmere temperaturer kan hæmme væksten hos fisk og gøre det sværere at yngle. Stofskiftet stiger normalt hos fisk, når temperaturen stiger, men hvis de ikke kan få mad nok, nedsættes deres evne til at vokse og reproducere sig. Fisk som laks og stør kan slet ikke yngle, hvis temperaturen ikke når ned under et bestemt niveau om vinteren.

Det giver ikke blot problemer hos verdens bestande af fisk, men også hos de mange mennesker, der lever af fisk. På verdensplan omsætter fiskeriet hvert år for over 130 milliarder dollars. Fiskeriet giver arbejde til mindst 200 millioner mennesker og mad til milliarder af mennesker, hvor den er en vigtig kilde til at få protein.

– Vi har skabt os et fattigere hav. Der er færre fisk tilbage til de millioner af mennesker, der er afhængige af et fiskeri, som også kan holde til fremtiden, siger Mette Nedergaard

Rapporten kommer op til det store klimamøde i Montreal, hvor politikere fra hele verden skal drøfte fremtidens klimapolitik. Rapporten ”Are we putting our fish in hot water” viser de klare konsekvenser af klimaforandringer, som politikerne kan løse med en langsigtet klimapolitik.

WWF opfordrer derfor regeringen til at forpligte sig til at starte forhandlinger om at skære yderligere i CO2-udslippet, når den nuværende periode af Kyoto-protokollen udløber i 2012.

Yderligere information hos Lise Hein, 35 24 78 53, 25 31 04 55

Efterskrift: Nogle områder, der vil mærke de globale klimaforandringer:

Tropiske lande: For mange lande spiller kystfiskeri en helt afgørende rolle for landets indtjening. I Indonesien er 90 procent af fiskene fanget ved kystfiskeri, og fiskeri ved koralrev er helt centralt i lande ved Østafrika, Indonesien og Stillehavsøerne. Koralrev ødelægges let ved kortvarige temperaturstigninger og har svært ved at gendanne sig. Derfor er kystfiskeriet ved koralrev særligt truet, hvis opvarmningen af havet sker samtidig med, at havene stiger. Ødelagte koralrev får fiskene til at forsvinde.

Antarktis (Sydpolen): Polerne er særligt følsomme, da temperaturstigninger vil være større her end i resten af verden. På Sydpolen har man registreret en stigning i temperaturen siden midten af det 20. århundrede. Det har givet mindre isdække på havet og betydeligt færre krebsdyr ”krill” og har betydet, at bestanden af Adelie-pingvinen på kort tid er faldet med 30 procent.

Middelhavet: Når havet bliver varmere, vil fisk normalt trække nordpå mod køligere have. Det kan ikke lade sig gøre i lukkede områder som Middelhavet, Østersøen og Sortehavet, og derfor er fisk i lukkede havområder særligt følsomme. Her vil fiskebestandene blive reduceret kraftigt eller i værste fald uddø, hvis temperaturen i havene stiger. Det vil især gælde i de områder, hvor fiskebestandene i forvejen er kraftigt overfiskede.

Læs mere på www.wwf.dk