Efter et forbud mod handel med tigre siden 1993 overvejer Kina nu at genåbne handlen. En katastrofe for tigeren, der allerede er stærkt truede, siger den internationale naturbeskyttelsesorganisation, WWF, og TRAFFIC, i en presseudtalelse onsdag (28. sept.).
Dele fra tigre er populære og bruges i traditionel kinesisk medicin, blandt andet som et middel mod gigt. Men WWF påpeger, at der findes andre gode alternativer og frygter, at en øget handel med tigerprodukter i Kina vil være umulig at kontrollere.
Kinas planer om at gøre det lovligt at handle med opdrættede tigre fra såkaldte tigerfarme, vil gøre det svært at skelne mellem, hvad der er lovligt og ulovligt på markedet. Og det vil gøre det lettere for krybskytter og mellemmænd at afsætte ulovlige produkter fra truede dyr.
– Hvis Kina åbner for at handle med opdrættede tigre, kan det blive det sidste, men afgørende skridt mod tigerens udryddelse i naturen, siger programkoordinator i WWF Verdensnaturfondens danske afdeling, Troels Dam Christensen.
– For myndighederne bliver det svært at kontrollere, om tigrene er opdrættet lovligt eller kommer fra ulovligt krybskytteri. Også til forbrugere sender man et forkert signal, fordi de vil tro, at det igen er i orden at købe dele fra tigre, udtaler han.
Antallet af tigre på verdensplan er rekordlavt og nede på blot 5.000. Indenrigshandel med tigre blev forbudt i Kina i 1993, og det gav en god mulighed for også at sætte bremserne i over for tigerprodukter fra andre lande som Indien, Nepal, Bhutan og Indonesien.
– Hvis planen bliver vedtaget, taber vi 12 års arbejde på gulvet. Kina er ellers gået foran som det gode eksempel ved at slå hårdt ned på ulovlig handel med truede dyr. Nu ser det desværre ud til, at det går den anden vej. Det er dybt beklageligt, siger Troels Dam Christensen.
Presset på de store asiatiske katte er tillige stigende, fordi efterspørgslen er steget på skind fra den asiatiske tiger og leoparder i områder omkring Tibet. Hvert år handles disse dyr illegalt for at dække efterspørgslen efter de sjældne skind.
På en tur i centrum af Tibets hovedstad, Lhasa, fandt medarbejdere fra TRAFFIC i august 23 butikker, der åbenlyst solgte skind og andre dele fra tigre og leoparder.
Yderligere oplysninger hos Ida Thuesen, Tlf. 35 24 78 62, mobil 20 33 78 62