– En hovedløs plan, der vil skade naturen uden at gavne økonomien. Sådan lyder reaktionen hos WWF Verdensnaturfonden, der er rystet over nye planer om at lægge verdens største oliepalmeplantage midt i Borneos regnskov.
I Borneos regnskov findes nogle af verdens mest sjældne plante- og dyrearter som den truede orangutang.
Det planlagte projekt skal formodentligt dække et areal på 1,8 million hektarer. Det svarer til et område som to en halv gange Sjælland. WWF Verdensnaturfonden advarer mod at fjerne de vigtige naturområder og mener, at det er den helt forkerte vej at gå.
– Det er det rene vanvid at fjerne gamle, naturrige regnskove fra hjertet af Borneo for at gøre plads til ensformige plantager med oliepalmer, siger Jacob Andersen, skovpolitisk medarbejder i WWF Verdensnaturfonden.
Han peger på, at oliepalmer slet ikke egner sig til at gro på stejle skrænter, som findes i det planlagte område.
Ifølge eksperter anbefales det ikke at plante oliepalmer i områder, der ligger over 200 meter over havet eller i områder, der hælder mere end 30 procent. Men det meste af det planlagte område ligger mellem 1000 og 2000 meters højde.
I stedet opfordrer WWF til, at den planlagte plantage lægges i et område, hvor det ikke vil ødelægge regnskoven. På den indonesiske del af Borneo findes andre områder uden skov, hvor oliepalmeplantager kan placeres uden at gøre større skade på naturen.
Kun de færreste danskere er sikkert klar over, at der er regnskov på spil, når de køber helt almindelige varer i supermarkedet.
Palmeolie er en ingrediens i tusindvis af dagligvarer lige fra is, kager, kiks til suppe, cremer og kosmetik. Men forbrugerne har ingen mulighed for at vide, om den palmeolie, der er brugt, har været med til at rydde regnskov.
– Jeg er sikker på, at danske forbrugere ikke er interesserede i at købe dagligvarer, der har kostet fældning af store regnskovsområder, siger Jacob Andersen.
WWF arbejder for at beskytte det område, der kaldes ”Borneos Hjerte” – et område på 220.000 km2 regnskov.
Men også for den danske regering er der meget på spil. Danida har gennem de seneste 10 år støttet et projekt til i alt ca. 28 mio. kroner, der skal sikre nationalparken Kayan Mentarang. En del af denne nationalpark vil blive ryddet, hvis oliepalmeplantagen opføres.
Yderligere oplysninger hos Lise Hein, 35 24 78 53, mobil: 25 31 04 55