WWF: Sådan klarer vi os (næsten) uden kul og olie og får en grøn fremtid

Forfatter billede

Mens klodens beslutningstagere stadig forsøger at enes om en global klimaaftale, kommer WWF Verdens-naturfonden i en dugfrisk rapport frem til, at hele verden kan blive fri for fossile brændsler inden 2050.

Af Charlotte Brix Andersen
pressechef, WWF Danmark

”Der findes ikke nogen fugle vel? Kun i bøgerne ik?”, ”Jo, kun i bøgerne.” Sådan siger Viggo Mortensen til sin søn i fremtidsfilmen The Road. I filmen har verden været udsat for en voldsom naturkatastrofe, der har lagt alle træer ned og forvandlet selv havet fra blåt til gråt.

Verden oplever i stigende grad naturkatastrofer som oversvømmelserne i Pakistan, hedebølgen i Rusland og mudderskreddene i Brasilien.

Tendensen er klar: Den slags hændelser vil i stigende grad sætte kloden under pres, med mindre det globale CO₂-udslip bankes ned, og temperaturstigningen holdes under 1,5 grader.

Det kræver et markant skifte i den globale energiforsyning, som i dag for ca. 80 procents vedkommende består af kul, olie og gas. 


– At skifte til vedvarende energikilder er ikke kun den bedste løsning. Det er den eneste løsning, så også kommende generationer kan opleve den samme frodige natur og dyrerige verden som i dag, siger Gitte Seeberg, generalsekretær for WWF Verdensnaturfondens danske afdeling.

WWF har opskriften

Derfor har WWF lanceret en rapport, der kan bevare en bæredygtig klode – altså en planet, som menneskeheden udnytter i pagt med planetens ressourcer.

Rapporten beskriver i detaljer, hvordan verden kan blive fossilfri inden 2050. Dermed går den et stort skridt videre end Klimakommissionen, som sidste efterår viste, hvordan Danmark kan blive fossilfri.

WWF’s vision er et samfund, der i langt højere grad bygger på el. Strømmen skal bl.a. komme fra vind, sol, vand eller bølger.

Biomasse vil også udgøre en vigtig brik i fremtidens energiforsyning. Det sidste stiller os dog over for nye udfordringer og dilemmaer. Skal pro-duktionen af biomasse være bæredygtig, må hverken fødevaresikkerhed eller biodiversitet (mangfoldigheden af dyr og planter) forringes eller truede arter udryddes.

Det er bl.a. transporten i luften, på havet og på vejene, der står over for en kæmpe omstilling, så det kan foregå CO2-venligt.

– Det opløftende budskab i rapporten er, at det kan lade sig gøre at skifte de fossile brændsler ud med de vedvarende energikilder. Men skiftet kræver teknologisk udvikling, store investeringer, mindre ressourcespild og en stærk global indsats. Så vi skal i gang nu, pointerer Gitte Seeberg.

Som siderne vendes i rapporten, tegner den grønne fremtid sig også i form af intelligente energisystemer.

Vaskemaskinen skal f.eks. først starte, når der er meget strøm i nettet, og elprisen er billigst. Og fremtidens bygninger skal være energieffektive. I dag står bygninger for ca. 40 procent af energiforbruget, og en stor del af energien fosser ud af utætte huse.

Men det kan ændres ved at isolere vægge, lofter og underetager samt ved at udskifte utætte vinduer og installere effektive ventilationssystemer. Fremtidens bygninger vil ligefrem blive leverandører af energi, fordi de producerer mere energi, end de forbruger.

Indsatsen skal være global

Men skal den fossilfri fremtid blive til virkelighed, kræver det, at alle trækker i samme retning. Derfor spiller FN’s årlige klimakonferencer (COP’erne) også en vigtig rolle.

Globale beslutninger om CO₂-reduktionsmål kombineret med økonomisk og teknologisk hjælp til de fattige lande er afgørende, hvis den globale vækst skal være bæredygtig.

På COP16 i Cancun i Mexico sidste år lykkedes det at komme videre efter det resultatløse klimasammentræde COP15 i København med en grøn fond, der skal hjælpe de fattige med at tilpasse sig klimaforandringerne, og en forstærket indsats for at bevare regnskovene.

WWF presser derfor fortsat på for, at verdens beslutningstagere på COP17 i Durban i Sydafrika vedtager en global og bindende klimaaftale. (Denne klimakonference holdes fra 28. november til 9. december 2011).

En fossilfri fremtid kræver handling hele vejen rundt på lokalt, nationalt og globalt niveau for at undgå naturkatastrofer og tab af biodiversitet, der sætter naturen og mennesker under pres.

– Fugle er ikke en art, man kun skal kunne læse om i bøgerne. WWF’s rapport viser, det er muligt at forme en ny grøn fremtid. Vi ved, hvad der skal til. Nu skal vi bare gøre det, slår Gitte Seeberg fast.

Opskriften på en fossilfri fremtid

• Vedvarende energikilder.
• Intelligente energisystemer.
• Energieffektive løsninger.
• Store investeringer.
• Bæredygtige og lokalt producerede madvarer.
• Genbrug.
• Udvikling af den offentlige transport.
• Teknologiske fremskridt.
• Udviklingen af vedvarende energi skal gå hånd i hånd med miljø- og udviklingsmål.
• Globale klimaaftaler.

Man kan downloade rapporten i sin helhed på www.wwf.dk/energirapport

Artikel bragt i marts-udgaven af Verdensnaturfondens blad, “Levende Natur” og gengivet med tilladelse