WWF-talsmand: EUs landbrugsudspil overfor u-landene er en ommer

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

En talsmand fdor WWF Verdensnaturfonden i Danmark sætter i seneste udgave af 92-gruppens elektroniske nyhedsbrev fokus på EUs landbrugsudspil på WTO-topmødet i december

Af John Kornerup Bang

På et møde i U-landsrådet i januar sagde statsminister Anders Fogh Rasmussen (V), at EU var kommet med et perspektivrigt udspil i WTO-forhandlingerne, og nu var det andres tur til at komme på banen med indrømmelser.

Men hvorledes harmonerer ”perspektivrigt” med et udspil, der ikke indeholder forbedringer for u-landene af større betydning? Og når rapporter fra OECD og Verdensbanken konkluderer, at det først og fremmest vil gavne EU selv at reformere sin landbrugspolitik, er det ikke rimeligt at bruge udspillet til at kræve indrømmelser fra udviklingslandene.

Ganske vist prøver EU at indkapsle spørgsmålet om en udviklingsrunde i en særskilt udviklingspakke, men det kan ikke forenes med Doha-mandatet, som kræver, at u-landenes behov skal sættes i hjertet af forhandlingerne. Og EUs landbrugsudspil lever ikke op til dette.

En reduktion på 70 procent af støtten til EUs egne lande lyder af meget, men er det
ikke. EU gør nemlig i forvejen ikke meget brug af disse subsidier.

Og EU støtter stadig Europas industrielle landbrug og eksporterende fødevareindustri i stor stil. Subsidierne bliver bare givet på en anden måde, som teknisk set er lovlig i WTO.

En reduktion af den gennemsnitlige toldsats på 46 pct. lyder også af meget, men er heller ikke meget værd. Først og fremmest fordi man samtidig foreslår at undtage 8 pct. af toldlinjerne som følsomme produkter.

Det betyder, at stort set alle de mest interessante produkter for u-landene som f.eks. sukker, oksekød eller tomater fra Nordafrika vil kunne undtages.

Øget adgang via toldkvoter, som EU også foreslår for disse produkter, er der ikke meget perspektiv i. Det er nemlig umuligt at fordele disse kvoter på en fair måde.

Hvis Doha-runden skal videre som udviklingsrunde, så er det en ”ommer” fra EUs side.

Man må forvente, at den danske regering lægger alle kræfter i at få de andre medlemslande til at forstå, at EU endnu ikke er kommet med et ”perspektivrigt” udspil, slutter John Kornerup Bang.

Kilde: Seneste udgave af 92-gruppens elektroniske nyhedsbrev, “Nyt om Miljø og Udvikling”.