I 2015 eksploderede langs tid konflikt i krig, da Saudi-Arabien og en række mindre lande gik ind i konflikten. Siden da har krigen udvikles sig til en af tidens værste humanitære katastrofer. Alligevel fortsætte trafikken af flygtninge og migranter fra Afrika til Yemen. I et indlæg på Al-Jazeera forsøger Idil Osman fra School of Oriental and African Studies ved University of London at forklare hvorfor.
Siden 2013 er 290.000 kommet til Yemens kyst. Næsten 80 procent er far Etiopien og de fleste andre er fra Somalia. En mindre grupper kommer fra Eritrea.
For etiopierne gælder det ofte at Yemen blot er et stoppested på vej til Saudi-Arabien eller andre af landene i Den arabiske Golf. De er udmærket klar over, at der er krig i landet men tænker at det faktisk kan være en fordel for dem. De håber at det kaos, som krigen har skabt, vil gøre det nemmere at bevæge sig gennem landet uden at blive stoppet af myndighederne.
Ifølge Osman fortæller mange etiopiere at de forlader landet på grund af den undtagelsestilstand, som regeringen indførte i oktober 2016 og som netop er blevet forlænget frem til udgangen af juli.
Somalierne er på flugt fra krig og nød
Somalierne kommer modsat etiopierne som oftest til Yemen som flygtninge.
Og der er nok at flygte fra – fattigdom, stammekonflikter, krigen mellem al-Shabab og regeringstyrker og tørke.
Blandt flygtningen er der ikke så stor viden, hvor alvorlig situationen i Yemen rent faktisk er.
En fællesnævner for mange af flygtningene og migranterne er, at de føler et ansvar for at tjene penge til deres familier og at de opfatter det at migrere – rejse ud i verden for at opsøge bedre muligheder – som noget positivt.
Velorganiserede smuglere
Ligesom det er tilfældet omkring Middelhavet styres rejser flygtningene og migranterne ad mere eller mindre fast smuglerruter, som drives af velkoordinerede netværker. De mest brugte ruter begynder i Djibouti.
For smuglerne er der tale om ren forretning og alle tricks tages i brug for at sælge varen. Et trick er at misinformere flygtningen og migranterne om situationen i Yemen, så eventuelle risici tales ned.
Heroverfor står bl.a. FN’s flygtningeorganisation UNHCR, der forsøger at oplyse om farerne ved at krydse Bab al-Mandabstrædet mellem Afrikas Horn og Yemen.
Et ekstremt eksempel på, hvor farligt det er at flygte eller rejse til en krigszone er, at mindst 42 personer blev dræbt i en båd på ruten, da en angrebshelikopter og et skib angreb den. Angrebet skete 20. marts og der er endnu ingen oplysninger om, hvem der stod bag angrebet.
Læs også: Somaliske bådflygtninge dræbt med kamphelikopter (20.03.2017)
En yderligere risiko venter på land i Yemen. For når flygtningen og migranterne endelig når dertil bliver nogle fanget og spærret inde af smuglerne eller andre kriminelle. Her bliver de afkrævet løsesummer for at blive sluppet fri. Hvis ikke de kan betale bliver de mishandlet og for kvindernes vedkommende muligvis voldtaget og tvunget til at arbejde inden de bliver sluppet fri.