Yemens kvinder: Vi skal sidde med ved bordet – NU

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Af Susanne Cordes (KVINFO)

I Yemen er kvinderne gået sammen om ét enkelt budskab. De ønsker sig repræsenteret med 30 procent på alle beslutningstagende poster. Bilqis Abu-Osba tror, at Yemens kvinder på den måde kan føre deres land mod en sikrere fremtid.

Den verdensomspændende rapport om (manglende) lighed mellem kønnene “Global Gender Report” blev introduceret af World Economic Forum i 2006 – og den belyser til fulde, hvad Yemens kvinder er oppe imod.

Rapporten giver et overblik over de kønsbaserede forskelle på globalt plan. Indekset måler ulighed ud fra økonomiske, politiske, udannelsesmæssige og sundhedsbaserede kriterier.

Island topper listen i rapporten for 2013, mens Danmark ligger nr. otte af 136 lande.

Hvor ligger så Yemen? Ja, når World Economic Forum hvert år offentliggør den globale ligestillings-rapport, har Yemen længe indtaget sidstepladsen som det land, hvor kvinder er dårligst stillede.

Altså den absolutte agterlanterne.

Det er især de yemenitiske kvinders manglende forfatningssikrede rettigheder, lave deltagelse på arbejdsmarkedet, manglende muligheder for uddannelse og det fattige lands bestandige problemer med børneægteskaber og kønsrelateret vold, der gang på gang placerer Yemen i bunden af den internationale rapport.

Rykker hurtigt

Der er dog håb forude for Yemens kvinder.

Den seneste Gender Gap Report fra 2013 viser nemlig, at Yemen samtidig er blandt de syv lande på globalt plan, der rykker hurtigst, når det handler om at forbedre vilkårene for kvinder.

”Det er en sejr, at vi har fået så stor en repræsentation af kvinder i den nationale dialog. Kvinderne har virkelig mobiliseret sig omkring denne proces over hele landet. De kimer mig ned for at høre, hvad de kan bidrage med for at gøre det til en succes,” siger Amal Al-Basha, der som kvinde deltager i Den Nationale Dialog.

Bilqis Abu-Osba, professor i statskundskab på Universitetet i Sana’a, er én af de kvinder, der arbejder for at styrke kvinders rettigheder i Yemen.

Hun har et klart mål: Når den nye forfatning skal skrives i 2014, skal der indføjes en paragraf, der via en kvoteordning sikrer Yemens kvinder 30 procents politisk deltagelse.

Bilqis Abu-Osba har selv syv år bag sig som første og eneste kvinde i landets anti-korruptionskomité, og hun kender de barrierer, kvinder møder, når de søger indflydelse på det politiske plan.

I dag er hun én af grundlæggerne af Volunteers Alliance for Women’s Rights, en bred koalition af borgerretsorganisationer (CRO’s) og aktivister, der alle arbejder for en 30 procents repræsentation af kvinder i det politiske liv.

Ny generation kvinder på vej

Bilqis Abu-Osba ved godt, at det kræver et enormt lobbyarbejde og en god portion strategisk tænkning at nå det mål.

Men hun er optimist til trods for, at landet har befundet sig i en lang overgangsperiode, efter at man afsatte præsident Saleh i 2012 som konsekvens af de arabiske revolutioner i regionen.

På den ene side er der fare for den interne sikkerhed i landet på den sydlige del af Den arabiske Halvø. På den anden åbner det et unikt vindue for positiv forandring. Og Abu-Osba vælger at fokusere på det sidste.

“Mange ting ændrede sig for kvinderne i Yemen under revolutionen. Tidligere kunne kvinder ikke gå uledsagede på gaden, og det ville være uhørt, at en kvinde overnattede ude alene. Men under revolutionen deltog kvinderne på lige fod med mændene”, fortæller Bilqis Abu-Osba.

“De demonstrerede på gaderne og overnattede på byens pladser. Ikke bare en dag eller to, men i månedsvis. Det har bragt en hel ny generation af selvstændige, unge kvinder frem i Yemen. De vil have uddannelse og arbejde, de taler godt engelsk og er gode til at kommunikere på internettet”, uddyber hun.

Kontinuerligt pres for indflydelse

Læs videre på
http://www.womendialogue.org/da/magazine/yemens-kvinder-mindst-30-procent-kvinder

Artiklen stammer fra KVINFOs magasin “Women Dialogue”