Zimbabwe: Jestina frigivet mod kaution – igen

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Om det var oprør eller opgivenhed, der var i luften tirsdag 6. maj, da det kom frem, at menneskerettighedsforkæmperen Jestina Mukoko og en række andre var blevet smidt i fængsel igen efter to måneders frihed, er svært at sige. Men et eller andet var der i luften, skriver Mellemfolkeligt Samvirke torsdag.

Civilsamfundet stod på den anden ende med fordømmelser, civilsamfundet posterede vagter uden for fængslet, og ved en pressekonference meddelte Zimbabwe Lawyers for Human Rights (ZLHR), at det nu anser de fængslede for gidsler, og at grundlæggende rettigheder var blevet overtrådt ved fængslingen. Rettigheder, som burde være beskyttet af Zimbabwes grundlov – og menneskerettighederne.

Samtidig valgte Media Alliance of Zimbabwe (MAZ) at boykotte en stor mediekonference, som den nye samlingeregering havde indkaldt til, og sms’er og mails blev sendt rundt i stor stil for at mobilisere protester.

Hvis det pres i sig selv ikke var nok, så skabte fængslingen også alvorligt røre i den politiske andedam i Zimbabwe. Statsanklageren Johannes Tomana kom under kraftig beskydning for at tilhøre høgene i Zanu-PF og for at forsøge at underminere Zimbabwes regering med sit krav om fængsling.

Og de tre underskrivere af den globale politiske aftale – grundlaget for Zimbabwes samlingsregering – Robert Mugabe (Zanu-PF), Morgan Tsvangirai (MDC) og Arthur Mutambara (udbryder-fraktion af MDC) – måtte styrte til et hastemøde, der som eneste punkt havde at redde den efterhånden meget skrøbelige samlingsregering.

Resultatet kom sent onsdag eftermiddag, hvor Jestina Mukoko og en række af de andre fængslede kunne forlade Chikurubi-fængslet uden for Harare – løsladt mod kaution.

Læs hele artiklen: www.ms.dk