Zimbabwe: WFP bevarer kontrollen

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Zimbabwes regering har forsikret FNs Verdensfødevareprogram, WFP, om, at det vil bevare kontrollen med uddelingen af humanitær fødevarebistand, uanset et nyt kontroversielt regeringsdirektiv fra sidste måned.

– Vi har fået at vide, at vi kan fortsætte på samme måde som sidste år. Vi indleder fødevareuddelingen her i september uden at foretage nogen operationale ændringer på feltniveau, sagde FNs humanitære koordinator, Victor Angelo, til nyhedsbureauet, IRIN.

Ministeriet for offentlig service, arbejde og social velfærd i Harare havde ellers udstedt nye politiske retningslinjer, der ændrede regeringens “memorandum of understanding” med WFP. Det tillod WFP og dets partnere at distribuere fødevarehjælp rundt om i det hungerramte land.

Ifølge det nye direktiv kunne WFP og samarbejdspartnere godt køre fødevarerne ud til distributionsstederne, men derefter var regeringen ansvarlig for den videre fordeling gennem lokale regeringsstrukturer og landsbymyndigheder. NGOerne ville kun kunne udføre en overvågende rolle, ikke selv fordele maden.

Direktivet med navnet “Policy on Operations of Non Governmental Organisations in Humanitarian and Development Assistance in Zimbabwe” er blevet fordømt for at åbne en ladeport for politisk indblanding i WFPs omfattende fødevarebistand.

– I Zimbabwe er mad for øjeblikket den eneste gangbare mønt. Derfor er følgevirkningerne af dette direktiv yderst bekymrende. Det giver Mugabes regering hånds og halsret over, hvem der får fødevarehjælp, og hvem der ikke gør. Det er ikke ligefrem, hvad landet har brug for nu, især fordi det er NGOerne, der holder de mest sårbare lokalsamfund oppe, sagde Paul Themba Nyathi fra oppositionspartiet, MDC, til IRIN.

Ministeren for offentlig service, July Moyo, sagde derimod, at “det var os, der appellerede om fødevarehjælp, så vi har ret til at beslutte hvem der fordeler den”.

Ca, 5,5 millioner zimbabweanere anslås at have behov for fødevarehjælp i januar 2004, allerede nu er tallet oppe på 3,8 millioner.