10 konflikter der ulmer i 2017

al-qaida_au_maghreb_islamique_combattants_voa
Sahel - hvor al-Qaida fortsat er aktiv - er hjemsted for stridigheder, der giver grund til dyb bekymring.
Foto: VOA (CC/arkiv)
Laurits Holdt

Verden er på vej ind i den farligste periode i årtier.

Det skriver Jean-Marie Guéhenno, der er direktør for International Crisis Group (ICG), i en ny analyse fra den velrenommerede tænketank.

Fra den globale flygtningekrise til udbredelsen og spredningen af terrorisme viser vores kollektive handlingslammede tilstand, at den manglende evne til at stoppe en krig har ført mange andre kriser med sig.

Selv i fredelige samfund hersker frygtens politik, der fører til farlig polarisering og demagogi, skriver Guéhenno.

Det er på denne baggrund, at Donald Trump blev valgt til præsident i USA – uden tvivl den vigtigste begivenhed i 2016 og en med vidtrækkende geopolitiske konsekvenser for fremtiden.

Meget er blevet sagt om de mange ubekendte ved Trumps udenrigspolitiske dagsorden. Men én ting vi ved er, at usikkerhed i sig selv kan være dybt destabiliserende, især når det drejer sig om den mest magtfulde aktør på den globale scene, skriver ICG-chefen.

Hvad enten vi kan lide det eller ej, er globalisering en kendsgerning. Vi er alle forbundet. Syriens krig udløste en flygtningekrise, der bidrog til Brexit, hvis dybe politiske og økonomiske konsekvenser igen vil give krusninger udadtil.

Lande kan ønske at lukke sig om sig selv, men der kan ikke skabes fred og velstand uden en mere samarbejdsvillig forvaltning af internationale anliggender, fastslår Guéhenno.

Krigen uden ende

Syrien og Irak er nummer ét på Guéhennos liste over de alvorlige kriser, der kommer til at fortsætte med at udvikle sig i 2017.

Efter næsten en halv million mennesker er dræbt og 12 millioner mennesker sendt på flugt, ser den syriske præsident, Bashar al-Assad, ud til at kunne blive ved magten – i hvert fald for en tid.

Men selv med udenlandsk opbakning kan hans styrker ikke afslutte krigen og sikre sig den totale kontrol med Syrien.

Krigen mod Islamisk stat i både Irak og Syrien ser ud til at fortsætte, og det haster meget med at forsøge at sikre, at den konflikt ikke skaber yderligere vold og destabilisering, skriver ICG-chefen i sin analyse.

I Irak har kampen mod Islamisk Stat yderligere undergravet regeringens evne til at lede landet. Den har forårsaget enorme ødelæggelser, kostet tusindvis af liv og splintret kurdiske og shiamuslimske partier.

Også Tyrkiet er dybt påvirket af konflikterne i nabolandene. Volden i landet er tiltaget, senest med et angreb mod en natklub i Istanbul nytårsaften, hvor 39 mennesker blev dræbt. Islamisk Stat har taget skylden for dette angreb.

Under dække af at bekæmpe terror fortsætter præsident Recep Tayyip Erdogan sin udrensning blandt offentligt ansatte og hårde kurs mod oppositionen, herunder også det prokurdiske HDP-parti og dets medlemmer af parlamentet.

Afrikanske konflikter

Guéhenno peger også på Sahel-regionen og området omkring Tchad-søen som hjemsted for stridigheder, der giver grund til dyb bekymring.

Overlappende konflikter har bidraget til massive menneskelige lidelser, herunder at omkring 4,2 millioner mennesker har været tvunget til at flygte fra deres hjem. Jihadister, væbnede grupper og kriminelle netværk kæmper om magten over denne forarmede region, hvor grænser er porøse og regeringer har begrænset rækkevidde.

I 2016 lancerede jihadister i det centrale Sahel dødelige angreb i det vestlige Niger, Burkina Faso og Elfenbenskysten, hvilket understreger regionens sårbarhed. Al-Qaeda i det islamiske Maghreb og al-Mourabitoun er stadig aktiv, mens en ny gruppe, der sværger troskab til Islamisk Stat, er ved at udvikle sig.

Sandsynligvis vil angreb mod civile samt nationale og internationale styrker fortsætte i 2017. Mali er FN’s farligste fredsbevarende mission, hvor 70 medarbejdere er blevet dræbt siden 2013.

Med på listen over de konflikter, der ulmer faretruende og kan forventes at blusse op i 2017, er blandt andet også DRCongo, hvor Joseph Kabila formentlig vil ignorere en aftale om, at han skal træde tilbage, og Sydsudan, der stadig er plaget af talrige konflikter efter tre års borgerkrig.

Find hele analysen og listen over de 10 konflikter her

Denne artikel blev oprindeligt bragt på Globalnyt 6. januar 2017 og er den andenmest læste artikel på Globalnyt i perioden december 2016 til december 2017. 

Indlægget bringes igen som del af årskavalkaden årets mest læste 2017.