Kære Lars Løkke Rasmussen, Dan Jørgensen og udenrigs- og udviklingsordførere i Folketinget,
Den afghanske befolkning står i en alvorlig økonomisk, humanitær og demokratisk krise, og der er sket alvorlige tilbageskridt for afghanernes grundlæggende menneskerettigheder, særligt for piger, kvinder og minoriteter. Samtidig er Afghanistan hårdt ramt af klimaforandringerne.
På trods af indsatsen fra danske og internationale organisationer er situationen i Afghanistan efter tilbagetrækningen desværre gået under den politiske radar. Det er vigtigt, at Afghanistan endnu engang kommer tilbage på den politiske dagsorden og afspejles i Danmarks udenrigspolitik. Efter mere end 20 års engagement i Afghanistan har Danmark et ansvar.
Efter en dialog med og mellem en række organisationer, der arbejder med og i Afghanistan, vil vi foreslå 10 pejlemærker for Danmarks videre engagement i Afghanistan. Anbefalingerne er udarbejdet med udgangspunkt i vores private og organisatoriske engagement for at skabe fremskridt for civilbefolkningen i Afghanistan.
Pejlemærkerne har, som et samlet hele, til hensigt at bidrage til en strategi for Danmarks fremtidige engagement i Afghanistan, og til en bred politisk forankring:
1. Vi anerkender, at det både er nødvendigt og muligt, at Danmark engagerer sig aktivt i Afghanistan for at gøre en forskel for den enkelte afghaner. Derfor bør regeringen forsætte støtten til civilbefolkningen i Afghanistan og aktivt undersøge og afhjælpe de politiske og praktiske barrierer, der står i vejen for organisationer og virksomheders arbejde i og udenfor landet.
2. Vi ønsker ikke, at Danmark anerkender Taleban eller regeringen under ledelse af Taleban, og mener at eventuelle skridt henimod anerkendelse må forudsætte betydelige fremskridt for menneskerettighederne for alle, herunder rettigheder og vilkår for piger, kvinder, etniske og religiøse minoriteter og internt fordrevne. Danmark skal fortsat støtte dokumentation og efterforskning af menneskerettighedskrænkelser i Afghanistan og styrke de aktører, der arbejder for menneskerettighederne både i og udenfor Afghanistan.
3. Vi anerkender behovet for at have kontakt til Taleban, ikke mindst lokalt, for at fremme indsatsen til gavn for den afghanske befolkning og deres rettigheder, og et skridt hertil kan være, at Danmark etablerer et repræsentationskontor i Afghanistan også med henblik på at facilitere indsatsen og samarbejdet med tilstedeværende organisationer og initiativer.
4. Vi anerkender, at sikkerhedssituationen muliggør en indsats og tilstedeværelse i flere dele af Afghanistan end tidligere. Det er afgørende at arbejde målrettet for at styrke civilsamfundet og øge den lokale forankring af initiativer, der understøtter og bidrager til en fredelig og demokratisk udvikling af det afghanske samfund med respekt for menneskerettighederne.
5. Vi anerkender nødvendigheden af, at Danmark bevarer og udbygger den eksisterende humanitære indsats gennem tilstedeværende civilsamfunds- og nødhjælpsorganisationer og opfordrer regeringen til at arbejde for en stærkere støtte til og bedre koordinering af humanitære aktører og donorer, herunder fjernelse af barrierer for deres arbejde – f.eks. dårlige muligheder for at få folk ind og ud af landet – og fjernelse af barrierer i forhold til at overføre penge til arbejdet i Afghanistan.
6. Vi finder det samtidig afgørende, at Danmarks engagementet i Afghanistan rækker ud over kortsigtet nødhjælp, og at man derfor engagerer sig i at formulere principper og initiativer for et langvarigt, rettighedsbaseret perspektiv med fokus på lokal forankring og udvikling og skabelsen af arbejdspladser og indkomst for den afghanske befolkning, også i den private sektor.
7. Vi finder det vigtigt, at regeringen bidrager til, at alle aktører, både organisationer og virksomheder, er opmærksomme på de særlige risici på menneskerettighedsområdet, der er i et konfliktområde som Afghanistan. Virksomhedernes tilstedeværelse i Afghanistan kræver skærpet due diligence i overensstemmelse med internationale FN- og OECD-standarder for ansvarlig virksomhedsadfærd.
8. Vi understreger betydningen af, at Danmark arbejder for bæredygtige og varige løsninger for flygtninge og fordrevne, der har måttet forlade Afghanistan.
9. Vi anerkender den vigtige rolle, som diasporaen spiller i at mindske effekter fra humanitære kriser, bl.a. via pengeoverførsler samt humanitære- og udviklingsprojekter. Vi ønsker, at Danmark styrker diasporaens særlige arbejde for at skabe udvikling for civilbefolkningen i Afghanistan, og at diasporaens rolle i forhold til at informere den danske Afghanistan-strategi fremadrettet styrkes.
10. Vi understreger, at Danmark bør øge den generelle diplomatiske indsats både overfor EU og FN og særligt i forhold til Afghanistans nabolande med henblik på at styrke dialogen og samarbejdet for at forbedre situationen og rettighederne for befolkningen i Afghanistan.
De 10 pejlemærker er blevet til på baggrund af en struktureret dialog med og mellem organisationerne Afghan Daanish Foundation, ANaR, Amnesty International, DAKDIF, DACAAR, Dansk Folkehjælp, Dansk Hazara Forening, CISU og IMS.
Vores håb er, at anbefalingerne kan bidrage til et styrket dansk engagement og en samlet dansk strategi for indsatsen i Afghanistan.