1,1 million kr. til SOS-Børneby træningscenter på Karen Blixens gamle farm

Redaktionen

Godt 1,1 mio. kr. er på vej fra midtjyske Billund til Kenya. Billund Rotary Klub har netop fået bekræftet, at beløbet, som stammer fra lokale indsamlinger og et “matching grant” fra Rotary Foundation, nu er frigivet til udbetaling i Nairobi, hvor pengene skal anvendes som hjælp til at færdiggøre SOS-Børnebyernes nye kursuscenter på et hjørne af Karen Blixens gamle kaffefarm.

Det nye “Karen Training and Ressource Center” skal uddanne såkaldte SOS-mødre, der er en hjørnesten i organisationens arbejde (se nedenfor), samt administrativt personale for nuværende og kommende SOS-projekter i Østafrika, skriver SOS-Børnebyerne i Danmark på sin hjemmeside.

8 medlemmer af Billlund Rotary Klub og præsidenten for Give Rotary Klub samt hustruer og medrejsende, i alt 17 personer, tog den 11. marts til Kenya for at følge op på, hvordan de danske penge bliver brugt.

Træningscentret ligger blot 500 meter fra Karen Blixens farm, der nu er indrettet som museum. Det ligger i bydelen Karen i Nairobis udkant.

SOS-Børnebyerne beskriver sig selv som verdens største private humanitære børneorganisation, der yder langsigtet hjælp til forældreløse og forladte børn. Organisationen er repræsenteret i over 130 lande med flere end 430 SOS-Børnebyer samt over 1.000 skoler, børnehaver, ungdomsboliger, socialcentre, sundhedsklinikker m.v.

Hvad er så en SOS-Børneby? På organisationens webside forklares det sådan:

Børneby-ideen går i al sin enkelthed ud på at give forældreløse og forladte børn den tryghed og kærlighed, som de af forskellige årsager ikke kan få via deres forældre.

En børneby giver SOS børnene en ny mulighed og chance udfra 4 grundprincipper:

SOS-Børneby moderen:
Hun er det vigtigste grundprincip i SOS-Børnebyernes arbejde. Det er en livsopgave at være den vigtigste person i SOS-børnenes liv 24 timer i døgnet. Det kræver den bedste uddannelse og indsigt.

SOS-moderen er typisk en enlig kvinde omkring 30 år. Hun tager sig af 6-10 SOS-børn i et SOS-børneby hus. Huset bliver det hjem, hvor SOS-familien lever sit liv. Moderen har indsigt i pædagogik, ernæring og familieøkonomi. Hver familie har sit eget budget. Det er SOS-moderens opgave at fungere som mor for børnene.

Søskende:
SOS-Børneby barnet indgår i en kreds af “søskende”. Det er vigtigt, at det enkelte barn oplever at være del af en familie. En SOS-Børneby familie består typisk af 6-10 børn, afhængigt af hvor i verden SOS-Børnebyen befinder sig. Børnene bliver sammensat under hensyntagen til alder og udvikling. Det er et ufravigeligt krav, at biologiske søskende ikke skilles ad.

Familiehuset:
En SOS-familie skal bo i eget hus. Familiehuset er meget mere end et sted, hvor man spiser og sover. Huset indeholder køkken, stue og små soveværelser. Det giver børnene de omgivelser, som de fleste danskere er vant til. Der tages hensyn til de enkelte familiers størrelse samt de traditioner, der findes i de mange forskellige lande, hvor SOS-Børnebyerne arbejder.

Børnebyen:
I en SOS-Børneby bor der som regel 10-15 SOS-Børneby familier. Byen består af ligeså mange familiehuse, et fælleshus, en administrationsbygning og nogle medarbejderhuse. Ofte er der også en børnehave.

En SOS-Børneby er børnenes bro til omverdenen. Arkitektonisk og beliggenhedsmæssigt er en SOS-Børneby integreret i omgivelserne. De fleste SOS-børn ønsker at være ligesom alle andre børn. Det er derfor vigtigt, at en SOS-Børneby fungerer i sammenhæng med det øvrige lokalsamfund.

Kilde: www.sos-borneby.dk