Stort set alle de 196 lande, som er parter til FN’s Klimakonvention, skrev fredag under på Paris-aftalen. Den internationale klimaaftale, der blev vedtaget i den franske hovedstad i december, har dermed fået en flyvende start.
Signaturerne er dog rent symbolske. Det er først, når nationerne indfører paragrafferne fra aftalen i national lovgivning, at pagten kan træde i kraft.
”Verden har indfriet kravene for, at Paris-aftalen kan træde i kraft, hvis alle 175 lande, der har underskrevet i dag, tager det næste skridt nationalt og tiltræder aftalen”, sagde FN’s generalsekretær Ban Ki-moon ved ceremonien.
Det kan ske allerede i år. Det kræver, at mindst 55 lande, der står for mindst 55% af de globale udledninger ratificerer aftalen.
Kina meldte på stormødet ud, at man agter formelt at tilslutte sig aftalen inden et G20-møde i september. Udmeldinger fra verdens største udleder kan presse andre nationer til at følge trop.
Indtil videre har 15 lande ratificeret klimpagten, men det drejer sig om små, skrøbelige stater.
175 underskrifter
Ceremonien i New York havde flere prominente gæster. Evo Morales, Dilma Rousseff og Ollanta Humala, præsidenter for henholdsvis Bolivia, Brasilien og Peru, havde valgt at deltage i ceremonien.
Den franske premierminister Francois Hollande sad ved Ki-moons side under ceremonien. Også premierministre fra Canada og Italien var til stede.
John Kerry, USA’s udenrigsminister, underskrev aftalen med sit barnebarn på skødet. Den danske klimaminister Lars Chr. Lilleholt repræsenterede Danmark ved ceremonien.
”Dette er et øjeblik af stort håb, og for det lykønsker jeg statsledere og regeringer for at demonstrere, hvad sand lederskab handler om – for at finde en vej, hvor mange sagde, at det ikke kunne lade sig gøre”, sagde Mogens Lykketoft, der var til stede som formand for FN’s generalforsamling.
”Ikke mere snak, ikke flere undskyldninger, ikke flere ti-års studier. Dette er forsamlingen, der kan gøre det nødvendige, alle jer, der sidder i denne hal. Verden holder øje. I vil enten blive hyldet af fremtidige generationer eller gjort til skurke af dem”, lød det fra stjerneskuespilleren Leonardo di Caprio.
196 parter har tilsluttet sig FN’s Klimakonvention fra 1992, og de 175 satte altså en signatur på dokumentet. Den første signatur var Hollandes, som var vært for klimaforhandlingerne i Paris. Derefter fulgte de lande, der samtidigt formelt tilslutter sig aftalen.
Blandt de få lande, som ikke satte en underskrift på aftalen fredag var olielande som Saudi Arabien og Qatar. Til gengæld valgte andre olieeksportører som Iran, Kuwait, Emiraterne og Venezuela at underskrive.
Nicaragua, der luftede utilfredshed med pagten efter vedtagelsen i Paris, var ligeledes fraværende.
”Jeg er meget tilfreds med at se så meget støtte og politisk momentum til at bevæge aftalen fremad. Multilateralismens ånd er stærk”, lød det fra Ki-moon.
15 lande har tilsluttet sig
Med de 15 nationer, som allerede har tilsluttet sig aftalen ved at ratificere den, mangler der altså blot 40 nationer mere for, at den ene betingelse for aftalens ikrafttræden er mødt.
Der er imidlertid et pænt stykke vej til, at 55% af de globale udledninger er dækket ind af de tilsluttede parter.
Det er nemlig primært små østater, der har været hurtigt ude.
Det gælder Fiji, Maldiverne, Marshalløerne, Palau og andre ønationer, der er i fare for helt at forsvinde grundet den stigende vandstand i verdenshavene. Derudover tilsluttede Palæstina og Somalia sig aftalen.
Med Kinas udmelding om, at man vil ratificere inden september, ser det dog lyst ud for en hurtig ikrafttræden af aftalen.
Det kan betyde, at aftalen er gældende, når nationerne mødes til næste runde af klimaforhandlinger under FN i Marokko i november. Ifølge reglerne er det kun de lande, der har tilsluttet sig aftalen, som har indflydelse på den.
Dermed kan de langsommelige nationer blive sat uden for døren, når vigtige beslutninger skal træffes.
Det er et stort problem for EU, der ikke ser ud til at kunne tilslutte sig aftalen i den nærmeste fremtid.
Disse 15 lande har formelt tilsluttet sig aftalen:
Barbados, Belize, Fiji, Grenada, Maldives, Marshall Islands, Mauritius, Nauru, Palau, Palestine, Saint Kitts and Nevis, Saint Lucia, Samoa, Somalia and Tuvalu.
Se Ban Ki-moons takketale til dem her:
http://www.un.org/apps/news/infocus/sgspeeches/statments_full.asp?statID=3012#.Vxz02zCLSM9
Se liste over underskriverne og repræsentanter fra de forskellige nationer her:
http://newsroom.unfccc.int/media/632121/list-of-representatives-to-high-level-signature-ceremony.pdf