Logistiker Søren Grønvald rejste torsdag til Kenya, hvor han den kommende måned bliver del af et nødberedskab, som Læger uden Grænser (MSF) er ved at bygge op efter de voldsomme uroligheder, der har varet siden præsident- og parlamentsvalgene 27. december.
Situationen i Kenya forværres dag for dag, og FN vurderer, at der nu er ca. 250.000 hjemstavnsfordrevne, som har brug for hjælp. Da situationen udvikler sig til stadighed, ved Søren Grønvald først hvad han skal lave, når han er i Kenya.
Men han skal med al sandsynlighed til det vestlige Kenya, hvor han sammen med læger og sygeplejersker skal køre rundt som en del af et mobilt hold, der giver sundhedshjælp til flygtningene i området. Søren Grønvald fortsætter sin indsats i Kenya, hvis der stadig er brug for hans indsats efter en måned.
Det er 30-årige Søren Grønvalds første udsendelse for MSF. Han kommer fra et job i Røde Kors Asylafdeling, hvor han har arbejdet i Sandholmlejren.
– Jeg har gennem mit arbejde med asylansøgere fundet ud af, at jeg kan hjælpe folk, og det giver en selv utroligt meget. Den taknemmelighed, man møder, er så utroligt stor. Nu vil jeg så prøve at hjælpe uden for Danmarks grænser, siger Søren Grønvald.
MSF har arbejdet i Kenya siden 1987.
Torsdag rejste også sygeplejerske Christiane Pahl til Kenya, hvor hun den kommende måned bliver en del af nødberedskabet, som Læger uden Grænser (MSF) er ved at bygge op. Hun fortsætter sin indsats i Kenya, hvis der stadig er brug for hendes indsats efter en måned.
Det er anden gang, at 30-årige Christiane Pahl rejser ud for MSF. Hun har tidligere været et halvt år i Sydsudan, hvor hun deltog i en vaccinationskampagne og arbejdede som distriktssygeplejerske.
Hun tilhører det danske mindretal i Sydslesvig og er uddannet på Den Sønderjyske Sygeplejeskole i Sønderborg. Herudover har hun en mastergrad i Sundhedsantropologi fra Københavns Universitet. Hun har netop forladt en stilling på Epidemiklinikken for at rejse ud med MSF.
– Det er rystende at se, hvad der sker i Kenya, der jo er landet, vi kender som turistrejsemål. De voldsomme billeder kommer op i nyhederne, fordi det er en ny situation, men i virkeligheden arbejder MSF hver dag i lignende situationer i f.eks. Den Centralafrikanske Republik, som man ikke hører meget om, siger Christiane Pahl.