2 ud for MSF til Afrika

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Jess Groth Banke er rejst til Kenya for Læger uden Grænser (MSF), hvor han det næste år skal arbejde som administrativ og økonomisk koordinator for et katastrofelager i Nairobi. Lageret skal kunne bruges i hele det østlige Afrika ved pludseligt opståede kriser.

Den 39-årige københavner, der er statskundskabsuddannet, har erhvervserfaring fra bl.a. Vejdirektoratet og Danmarks Radios dokumentarafdeling. Jess Groth Banke er en berejst herre – har besøgt Indien og Nepal, har haft et længere ophold i Sri Lanka og arbejdet som frivillig i Guatemala.

I forbindelse med jordskælvet i Pakistan i 2005 var han i 7 måneder udsendt for Røde Kors, senest har han har arbejdet i Folkekirkens Nødhjælps økonomiafdeling.

– Jeg har i mange år haft lyst til at arbejde med humanitære emner, og jeg vil gerne være tæt på dem, som modtager hjælpen. Det er vigtigt for mig at kunne se, at det arbejde, jeg er med til at udføre, nytter noget, siger Jess Groth Banke.

Det primære arbejde, som Læger uden Grænser udfører i Kenya, drejer sig om behandling af mennesker med hiv/aids. I slumkvartererne ved Nairobi og i Busia og Homa Bay behandler Læger uden Grænser flere end 12.000 personer med livsforlængende antiretroviral medicin.

Kenya har siden præsidentvalget den 27. december været præget af vold og uro, som har drevet hundredtusinder på flugt. Læger uden Grænser yder medicinsk hjælp til de mennesker, der er flygtet fra volden og som siden valget har været nødt til at leve i lejre. MSF har arbejdet i Kenya siden 1987.

Jesper Krogh Christensen er rejst til Etiopien for Læger uden Grænser, hvor han de næste 3 måneder skal arbejde som logistiker på et projekt for akut underernærede. Som logistiker skal han bl.a. være med til at lokalisere og sikre bygninger, der midlertidigt vil kunne bruges som sundhedsklinikker.

Læger uden Grænser begyndte for 4 uger siden en større indsats for at imødegå den alarmerende høje underernæring, der er i dele af Oromiya regionen i det sydlige Etiopien. MSF intensiverer indsatsen over for underernæring og sender løbende flere internationale nødhjælpsarbejdere til området.

Der er etableret 3 stabiliseringscentre, hvor svært underernærede børn med medicinske komplikationer kan blive indlagt og behandlet. Det drejer sig bl.a. om børn med lungebetændelse og blodmangel, som har behov for umiddelbar og intensiv medicinsk behandling.

Det er 30-årige Jesper Krogh Christensens første udstationering for MSF. Han er vokset op i Nakskov, uddannet bygningskonstruktør og har indtil sin afrejse arbejdet som byggeleder for KPC Byg.

– Jeg har længe gerne ville ud med Læger uden Grænser. Jeg sendte min ansøgning den dag jeg havde de 2 års erhvervserfaring, som man skal have. Det er vigtigt for mig på sigt at komme til at lave nogle bygninger til mennesker, som virkeligt har behov for dem. Det er selvfølgeligt spændende at stå med et byggeri til 2-300 mio. kr. i Danmark, men lige nu tænder det mig at lave byggeri, som folk virkeligt har brug for, siger Jesper Krogh Christensen.

Normalt overlever mere end 90 procent af de stærkt underernærede børn, der kommer i behandling på MSFs klinikker. MSF har arbejdet i Etiopien siden massesulten i 1984.