Den 18. august 2023 blev den 20-årige mand, Elisha Mukisa, arresteret for et homoseksuelt forhold, som ifølge anklagen havde stået på i syv måneder. Den unge mand er den første ugander, der er blevet anklaget for at have overtrådt paragraf 3 i Ugandas nye anti-homoseksualitetslov, som trådte i kraft i maj 2023. Paragraffen, som omhandler ”særlig alvorlig homoseksualitet” (aggravated homosexuality), er kontroversiel, både fordi overtrædelser kan straffes med døden, og fordi definitionen af ”særlig alvorlig homoseksualitet” er særdeles vag.
Ifølge paragraffen kan en ”særlig alvorlig homoseksualitet” for eksempel være et forhold, hvor der er stor aldersforskel mellem de seksuelle partnere, eller hvis der er tale om gentagne overtrædelser. Det vil i praksis vil sige, at eksempelvis homoseksuelle partnere, som har haft sex med hinanden mere end én gang, vil kunne anklages for ”særlig alvorlig homoseksualitet”.
Heksejagt på homoseksuelle
Tre nedslag i Ugandas anti-homoseksualitetslov
Paragraf 3: ”En person, som begår en homoseksualitetsforbrydelse under omstændigheder, som er nærmere beskrevet i afsnit 2, er skyldig i særlig alvorlig homoseksualitet og vil ved dom blive stillet til ansvar med døden om følge.”
Paragraf 11 (e), hvori der straffes med fængsel i op til 20 år: ”En person, som promoverer homoseksualitet ved, at personen deltager i en organisation, som promoverer eller opfordrer til homoseksualitet eller som betragter eller normaliserer de forbrydelser, som er beskrevet i denne lov.”
Paragraf 14: ”En person, som har viden eller berettiget mistanke om, at en anden person har begået eller har intentioner om at begå en homoseksualitetsforbrydelse eller en anden forbrydelse, som er beskrevet i denne lov, skal melde dette til politiet, som derefter vil håndtere sagen.”
Paragraffen og retssagen mod den 20-årige mand har sat en skræk i livet hos mange homoseksuelle i Uganda, fortæller den homoseksuelle ugander, Nick, som journalisten bag nærværende artikel har valgt at anonymisere af sikkerhedshensyn. Nick arbejder i en organisation, hvor han er i daglig kontakt med nogle af de mange LGBTI-personer, der ender som hjemløse, fordi de bliver smidt ud af deres boliger, mister job eller bliver udstødt af familien, og han fortæller, at de homoseksuelle er blevet jaget vildt efter indførslen af loven:
”Frygten fylder mere nu. Mange homoseksuelle er virkelig bange og er rykket dybere ind i skabet. Der er ingen, som tør stå frem længere. Der har været mange arrestationer siden loven blevet indført, og vi mærker generelt en stor aggressivitet mod seksuelle minoriteter. I vores herberger ser vi flere og flere, som lider af angst og depression. Vi har også en del selvmordsforsøg,” fortæller han.
Strammere version af skrottet lov
Da præsident Yoweri Museveni underskrev den såkaldte Anti-Homosexuality Act of 2023 i maj vakte det international furore. For eksempel suspenderede Verdensbanken alle fremtidige lån til Uganda, fordi loven ikke harmonerede med bankens vision. Den retslige forfølgelse af homoseksuelle er imidlertid ikke ny og har faktisk eksisteret siden kolonitiden. Den namibiske advokat, Michaela Clayton, som i mere end tre årtier har arbejdet med menneskerettigheder i det det sydlige Afrika, blandt andet som konsulent for UNAIDS og direktør for organisationen AIDS and Rights Alliance for southern Africa, fortæller, at Anti-Homosexuality Act of 2023 på mange måder ”blot” er en strammere version af en lignende lov fra 2014, som blev annulleret på grund af en procedurefejl:
”Den ny anti-homoseksualitetslov udvidede den allerede eksisterende kriminalisering af forskellige seksuelle orienteringer og kønsidentiteter, og den skaber nu juridisk grundlag for systematisk forfølgelse og social udstødelse. For eksempel pålægges alle personer – herunder sundhedsfagligt personale – at rapportere mistanke om homoseksualitet. Jeg finder den drakonisk og meget vidtrækkende,” siger hun.
Undgår HIV test og behandling
Med indførslen af Anti-Homosexuality Act of 2023 går Uganda mod strømmen af lande i Afrika syd for Sahara, som i de seneste årtier har lovliggjort sex mellem personer af samme køn, deriblandt Sydafrika (1998), Lesotho (2012), Mozambique (2015), Botswana (2019), Gabon (2020) og Angola (2021). Et af argumenterne for at lovliggøre homoseksualitet i regionen er et åbenlyst behov for at bekæmpe HIV-smitten.
Ifølge UNAIDS bor mere end halvdelen af verdens 39 millioner HIV-smittede i det sydlige og østlige Afrika, hvor kriminaliseringen af homoseksualitet har været en af de største hindringer for at få nedbragt smitten. I lande, hvor homoseksuelle aktiviteter er ulovlige, eller hvor homoseksuelle er udsat for diskrimination og stigma, undgår mange mennesker nemlig at blive testet og behandlet for HIV af frygt for at opleve repressalier. Dermed får HIV-smitten gunstige kår for at brede sig.
Det anslås, at 5,1 procent af Ugandas befolkning mellem 15 og 49 år er smittede med HIV, og intet tyder på, at den nye anti-homoseksualitetslov vil resultere i, at antallet af nye smittetilfælde vil blive reduceret. I hvert fald fortæller Nick, at de homoseksuelle generelt undgår sundhedsvæsenet:
”Der er udbredt diskrimination af homoseksuelle i sundhedsvæsenet, og vi føler os ikke trygge ved at gå lægen. Loven opfordrer jo sundhedspersonalet til at videregive oplysninger om seksuelle minoriteter, og det betyder jo, at mange homoseksuelle bliver væk, fordi deres seksuelle orientering kan blive afsløret.”
Ramt af eget sværd?
Da den 20-årige Elisha Mukisa blev anklaget i Buganda Road Chief Magistrate Court i Kampala, var det et eksempel til skræk og advarsel til alle homoseksuelle i Uganda om konsekvenserne ved netop at blive afsløret. Elisha Mukisa er nemlig ikke et ukendt ansigt i de ugandiske medier.
I marts tidligere i år blev han sammen med en række kristne præster præsenteret som et helbredt ”offer for homoseksualitet” til en høring i Uganda Legal and Parliamentary Affairs Committee. Til høringen argumenterede den unge mand for vedtagelsen af netop Anti-Homosexuality Act of 2023; altså den selv samme lov, som han nu er anklaget for at have forbrudt sig imod. Ifølge flere ugandiske medier angav Elisha Mukisa også navngivne personer fra LGBTI-miljøet. Det kunne således se ud som om, at den unge mand er blevet ramt af eget sværd, men helt så simpelthen forholder det sig formodentlig ikke, fortæller Nick:
”Præsterne, som han var i selskab med til høringen, er fra en organisation, som vi kender som The Ex Gay Movement. De tror på, at man kan helbrede homoseksualitet. De giver ofte homoseksuelle et sted at bo, giver dem penge og presser dem til på forskellig vis til ’konvertere’ til at blive heteroseksuelle.”
Forfatningsstridig
Det vil formodentligt aldrig blive klart, hvad der egentligt motiverede Elisha Mukisas til at fordømme homoseksualitet offentligt. Til gengæld vil ironien, at nogle af de navngivne personer fra LGBTI-miljøet, som Elisha Mukisa angav, nu kan komme ham til hjælp. Få uger efter vedtagelsen af loven, gjorde en gruppe prominente akademikere, deriblandt den kendte menneskerettighedsaktivist, Frank Mugisha, som blandt andet har været nomineret til Nobels fredspris, nemlig indsigelse mod loven ved landets forfatningsdomstol. Gruppen argumenter for, at loven er strid med Ugandas forfatning, og ifølge menneskerettighedsadvokaten, Michaela Clayton, har de en god sag på papiret:
”Anti-homoseksualitetsloven krænker flere grundlæggende rettigheder, ikke kun i forhold til de internationale menneskerettigheder, men også i forhold til Ugandas egen forfatning. Loven er for eksempel i direkte konflikt med retten til lighed og frihed fra diskrimination, retten til privatliv; værdighed og sundhed,” siger hun.
Vingeskudte aktivister
Gruppen af akademikere kan dog få svært ved at finde støtte til deres ønske om at få endnu en anti-homoseksualitetslov annulleret. Ifølge Anti-Homosexuality Act of 2023 er det nemlig også strafbart (med fængsel i op til 20 år) at promovere homoseksualitet eller at argumentere for normalisering af de seksuelle akter, som loven forbyder. Det kan ifølge Michaela Clayton, få stor betydning for aktivisternes arbejde.
”Lovens ekstremt brede definition af promovering af homoseksualitet forhindrer civile organisationer i at argumentere for LGBTI-personers rettigheder offentligt og i at gøre deres arbejde,” siger hun.
Globalnyt har kontaktet flere myndigheder i Uganda, blandt andet for at få klarlagt den juridiske sag mod Elisha Mukisa og indsigelsen, som er blevet indbragt ved landets forfatningsdomstol. Myndighederne har ikke svaret på henvendelserne, hvorfor det er uvist, hvornår forfatningsdomstolen vil tage stilling til indsigelsen, og hvornår retssagen mod, Elisha Mukisa, vil finde sted. Ifølge Globalnyts oplysninger befinder han sig i skrivende stund i et fængsel i Kampala.
Danmarks bidrag til promovering af menneskerettigheder og kampen mod HIV/AIDS
Med 375 millioner kroner i perioden 2023-2025, er den danske stat verdens 14. største bidragsyder i Global Fund.
Fonden er en af de største internationale organisationer, som bekæmper AIDS og tuberkulose i det sydlige Afrika. Organisationen blev stiftet i 2002 af blandt andre Bill Gates og Kofi Annan.
Danmarks bidrag er blandt andet øremærket promovering og beskyttelse af menneskerettigheder og kønsligestilling.
Kilde: theglobalfund.org
Jari Kickbusch er freelancejournalist