Hvad er der konkret sket, siden det internationale samfund i 1994 forpligtede sig til at forbedre blandt andet adgangen til sundhedsydelser og uddannelse? Det spørgsmål har FN’s befolkningsfond, UNFPA, set nærmere på.
For tyve år siden samledes 179 regeringer i Egyptens hovedstad, Kairo, og enedes om at gøre noget ved de udfordringer, der følger med verdens stadigt voksende befolkning.
De 179 lande, der var samlet til Den Internationale Konference om Befolkning og Udvikling (ICPD), underskrev en handlingsplan, der forpligtede dem til blandt andet at gøre noget ved blandt andet børnedødelighed, manglende rettigheder på sundhedsområdet samt at støtte en bæredygtig udvikling.
Nu har FN’s befolkningsfond, UNFPA, gjort status over resultaterne i løbet af de 20 år, der er gået.
Og mens den teknologiske udvikling har bidraget til store fremskridt inden for både sundhedsområdet og lægevidenskaben, er der stadig masser af arbejde forude, påpeger UNFPA.
Fattigdom halveret, men ulighed er øget
Blandt de gode nyheder er, at antallet af kvinder, der dør på grund af fødselskomplikationer, næsten er halveret.
Det samme er dødeligheden blandt børn op til fem år. Hvor det i 1990 var 90 børn ud af 1000, der døde inden deres fem-års fødselsdag, var tallet i 2012 faldet til 48 per 1000 børn.
Men begge tal er stadig for høje, siger UNFPA. Dagligt dør omkring 800 kvinder i barselssengen, og langt de fleste dødsfald skyldes komplikationer, som nemt kunne være behandlet eller undgået.
Et andet område, hvor der er sket store forandringer på 20 år, er inden for fattigdomsbekæmpelse. Antallet af fattige i verden blevet halveret i løbet af de seneste 20 år.
Men samtidig er den økonomiske ulighed steget og kløften mellem rig og fattig vokset. I dag sidder otte procent af verdens befolkning på 82 procent af rigdommene, mens mere end en milliard mennesker lever i ekstrem fattigdom, lyder det fra UNFPA.
Omskæring og vold mod kvinder stadig stort problem
Nogle af de områder, hvor UNFPA opfordrer verden til at gøre en større indsats, er blandt andet ligestilling mellem kønnene, vold mod kvinder og omskæring af pigebørn.
Særligt overgreb mod børn er et af de områder, der skaber bekymring. Årligt er tre millioner piger i fare for at blive udsat for omskæring, også i lande hvor denne praksis ellers er forbudt.
Samtidig er vold mod kvinder nærmest en global epidemi, siger UNFPA. Omkring hver tredje kvinde i verden har været udsat for fysisk eller seksuel vold, og generelt er diskrimination af kvinder et udbredt problem over store dele af verden.
Læs hele artiklen om 20 måder verden har ændret sig på 20 år: http://www.unfpa.org/public/cache/offonce/home/news/pid/16955;jsessionid=FD991DB1E9C40FEB05645F3709AFF463.jahia02