20.000 fattige familier i Uganda har fået “dansk” lys

Forfatter billede

Solceller og især solcelleanlæg har fyldt meget i debatten den seneste tid. Men mest for sjov, for vi tager lys for givet. Sådan er det ikke i Afrika. Der er begmørkt om natten i f.eks. Uganda.

Døgnet skifter mellem sol og buldrende mørke, og det er svært at se noget som helst ude i de små landsbyer. Men her kan solcellelamper virkelig gøre en forskel, skriver DR online mandag (29.07).

Normalt bruger man petroleumslamper til at lyse op med, men de er både brandfarlige, giver et svagt lys, og væsken er giftig. Hvis man taber en dråbe ned i maden, er den ødelagt. Når man er fattig, spiser man den alligevel og får ondt i maven.

Og man sparer på den dyre petroleum, så al aktivitet stopper, når det er blevet mørkt, og man har spist.

Nu har omkring 20.000 familier med dansk hjælp fået en solcelle-lampe, der lyser godt op om aftenen i de mørke hytter.

Forandrer livet for familierne

“Det betyder, at familien kan lave ting fx flette måtter, som de kan sælge på markedet. Og børnene kan læse lektier, og på den måde få en bedre skolegang og måske en uddannelse”, siger Ruth Kiwanuka, admin. direktør i Joint Energy and Environment Projects, JEEP, i Ugandas hovedstad, Kampala.

Hun var for nyligt i Danmark og mødte DRs Orientering på P1. Og bagefter tog hun til Nordjylland.

For JEEP samarbejder med det nordjyske energiselskab Energi Nord A/S, der tilbyder, at man kan købe strøm gennem projektet ‘Lys i Afrika’, og så går to øre pr kWh til solcellelamper.

Mangel på energi

Med solcellelamperne kan dagslyset, solens stråler, så at sige ‘gemmes’ og bruges senere. Og sol er der masser af i Uganda om dagen, energi er der til gengæld udbredt mangel på.

Under 10 procent af de 33 millioner indbyggere har anden energi, end den de får fra biomasse, først og fremmest brænde, og det lider skove og træer under.

“Folk hugger ned i stor stil for at tjene på brændet. Kun folk i den øvre middelklasse har elektricitet og den bruges fortrinsvis til lys, en vandopvarmer eller måske et kogeapparat”, siger Ruth Kiwanuka.

Derfor gør vi det

Læs videre på
http://www.dr.dk/Nyheder/Viden/Miljoe/2013/07/Danske_solcellelamper_lyser_op_i_uganda.htm