2015-målet om at udrydde sult er indenfor rækkevidde

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

De seneste tal om global sult viser fremskridt men det vil kræve et betydeligt ekstra skub for at nå det første 2015-mål om sult. Skolemad og andre programmer baseret på kontanter og fødevarekuponer er blandt de tiltag, der kan hjælpe.

Antallet af sultne mennesker i verden er faldet med fra 868 til 842 millioner siden 1990-1992. Den seneste reduktion betyder, at vi næsten – men ikke helt – kan nå det første 2015-mål – at halvere antallet af sultende i verden inden 2015.

Som nedenstående graf viser, vil 13 % af verdens befolkning være sultende i 2015. Hvis 2015-målet skal opnås, skal dette tal ned på 12 %. Det skriver FN-organisationen World Food Programme (WFP) på sin hjemmeside onsdag.

”Vi har brug for øjeblikkelig og betydelig handling”, siger forfatterne til rapporten ”State of Food Insecurity in the World.” Rapporten indikerer et behov for ”… programmer der leverer hurtige resultater.”

Bland de metoder, som forfatterne har i tankeren er ”sociale sikkerhedsnet”-ordninger, der forsøger at sikre, at de mest sårbare har adgang til tilstrækkelig nærende mad.

Sikkerhedsnet

Et eksempel på et socialt sikkerhedsnet er skolemåltidsprogrammet. Ved at distribuere mad til skolebørn kan regeringerne sikre, at børn fra fattige familier får nærende mad dagligt. Dette bliver især vigtigt i krisetider, når en families øvrige kilder til mad og indkomst er afskåret.

Et andet eksempel er en kontant overførsel, der giver støtte til de fattigste ved at give dem penge. Når pengene bliver brugt i de lokale butikker, støtter det også de lokale fødevaresystemer. Det er klart denne tilgang kun kan fungere i situationer, hvor maden er til rådighed, men udenfor rækkevidde for de fattigste.

Fødevarekuponer kan spille en lignende rolle ved at hjælpe familier med at håndtere sult på kort sigt, og samtidig have en positiv effekt på længere sigt. Når mange mennesker køber mad betyder det mere efterspørgsel og landmænd opfordres til at investere i produktionsteknik.

Et mål indenfor rækkevidde

Det første 2015-mål – at halvere antallet af sultende – er faktisk nået i 62 lande. Disse successer viser, at med politisk engagement og gode politikker kan kampen mod sult og fattigdom vindes.

På globalt plan er verden i øjeblikket ved at misse måle med et enkelt procentpoint. Men den seneste nedgang i antallet af sultende tyder på, at med et ekstra, sidste skub er målet inden for rækkevidde.

Download rapporten ”The State of Food Insecurityin the World 2013”: http://www.fao.org/docrep/018/i3434e/i3434e00.htm