3 danske sygeplejersker hædret med medalje for mod og opofrelse

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

3 danske sygeplejersker modtog onsdag Florence Nightingale-medaljen for at have udvist exceptionelt mod og opofrelse i krigs- og katastrofeområder.

Hæderen uddeles hvert andet år af Internationalt Røde Kors og gives i år bl.a. til danskerne Helle Wincentz Sørensen, Vivike Heelsberg Pedersen og Vivien Margaret Walden, skriver Dansk Røde Kors onsdag i en prtessemeddelelse.

Helle Wincentz Sørensen har for organisationen Læger Uden Grænser i mange år arbejdet med sundhedsproblematikker i Afrika – Sydsudan, Kenya, Mozambique, Tanzania og DR Congo. Helle Wincentz Sørensen har bl.a. medvirket til at begrænse kolera-epidemien ved at sikre høj kvalitet i sygeplejen. Hun har i sit arbejde vist stor personlig indsigt og forståelse for mennesker i nød.

Vivike Heelsberg Pedersen fra Holbæk er en af Dansk Røde Kors mest erfarne sygeplejersker. Hun har arbejdet i nogle af verdens vanskeligste og farligste områder – Sydsudan, Somalia, Sierra Leone, Østtimor og Kosovo. Mens Vivike Heelsberg Pedersen var i Sierra Leone, blev området angrebet, og hun organiserede den akutte hjælp og trænede den lokale stab, så syge og sårede fik hjælp. Hendes styrke er det gode samarbejde med lokalbefolkningen og de lokale myndigheder.

Vivien Margaret Walden arbejder for hjælpeorganisationen Oxfam. Ved katastrofer som i Haiti, Darfur og senest i Indonesien og Sri Lanka har hun været ude og vurdere situationen og startet hjælpeprogrammer op. Hun har desuden arbejdet i Thailand, Etiopien, Tanzania, Malawi og Østtimor. Vivien Margaret Walden er en alsidig sygeplejerske, som får medaljen for altid at have indgående kendskab til og være opdateret på sundhedsproblemerne i de lande, hun arbejder i.

– Når en sygeplejerske modtager Florence Nightingale-medaljen, er det en anerkendelse ud over det sædvanlige. De 3 sygeplejersker er ikke alene forbilleder for deres kolleger. De nyder også omverdenens respekt for deres utrættelige arbejde for verdens sårbare, siger Connie Kruckow, formand for Dansk Sygeplejeråd, som har indstillet de 3 prismodtagere.

– Alle har de stået med andre menneskers liv i deres hænder. De er hverdagens helte, som vi sjældent hører om, men som tusindvis af mennesker verden over kan takke prismodtagerne for deres sundhed, siger generalsekretær Jørgen Poulsen, Dansk Røde Kors.

Florence Nightingale-medaljen er indstiftet i 1912 og nu givet til 22 danskere. Medaljen uddeles hver andet år af Internationalt Røde Kors. I år får 39 sygeplejersker i verden hæderen.

Yderligere oplysninger hos kommunikationsafdelingen på 35 25 92 00 eller mobil 40 41 41 73.