3 danske u-landsorganisationer: Danmark må sige nej til Wolfowitz som leder af Verdensbanken

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

USAs kandidat som ny chef for Verdensbanken er ikke den rette til posten ifølge de 3 store danske u-landsorganisationer, Ibis, Mellemfolkeligt Samvirke og Folkekirkens Nødhjælp.

Nomineringen af viceforsvarsminister Paul Wolfowitz er dybt problematisk, hedder det i en fælles pressemeddelelse fra organisationerne torsdag.

Wolfowitz kandidatur rejser tvivl og usikkerhed omkring Verdensbankens fremtidige kurs og kan indvarsle en ny amerikansk dominans, hvor USA i Banken fremmer sine egne interesser uden dialog med andre lande.

– Det er stærkt beklageligt, at Bush-administrationen har valgt at fastholde ham som kandidat selv om den europæiske modstand mod Wolfowitz er velkendt for USA, siger generalsekretær i Ibis, Vagn Berthelsen.

Udover en periode som USAs ambassadør i Indonesien har Wolfowitz ingen nævneværdig erfaring med udviklingsspørgsmål, fattigdomesbekæmpelse eller finansielle markeder. Tværtimod og paradoksalt nok er Wolfowitz en stærk kritiker af multilateralisme.

Den afgående præsident for Verdensbanken, James Wolfensohn, har stået for en linje med større dialog, hvor der er lyttet til kritikerne. Det har styrket decentraliseringen i Banken og medført mindre vægt på standardløsninger efter ”one size fits all” princippet, hedder det i udtalelsen fra de 3 organisationer.

Det har også forbedret dialogen med folkelige organisationer i civilsamfundet både i Syd og i Nord og resulteret i en styrket indsats for fattigdoms-bekæmpelse. Vægten på gigantiske infrastrukturprojekter, herunder dæmninger, er omvendt blevet mindre. Wolfensohn har også været en varm fortaler for øget gældslettelse til udviklingslandene, og har kritiseret de rige landes handelsbarrierer.

Flere europæiske ministre har reageret skarpt og forbeholdent overfor Wolfowitz kandidatur, således den tyske udviklingsminister og den franske udenrigsminister.

Efter traditionen er det USA, der udpeger præsidenten for Verdensbanken mens Europa indstiller lederen af IMF – Den Internationale Valutafond. Men det er sket, at en kandidat er skudt i sænk af modparten: Tysklands bud som chef for IMF – Caio Koch-Weser – blev trukket tilbage efter pres fra USA, og i stedet fik Horst Köhler posten i år 2000.

Som medaktionær i Verdensbanken bør Danmark bruge sin indflydelse gennem den fælles nordisk-baltisk repræsentant i Bankens bestyrelse, til at bremse Wolfowitz som ny præsident, mener Ibis, Mellemfolkeligt Samvirke og Folkekirkens Nødhjælp.

– Danmark må sige nej til Wolfowitz. Vi har ikke brug for en kontroversiel nykonservativ høg som leder af Verdensbanken, men for en kandidat, der vil skabe samling om indsatsen mod fattigdom, udtaler Vagn Berthelsen.

Yderligere oplysninger

Generalsekretær Vagn Berthelsen, Ibis – mobil 2440 8640
Generalsekretær Lars Udsholt, Mellemfolkeligt Samvirke – mobil 2028 0844
Koordinator Morten Ronnenberg-Møller, Folkekirkens Nødhjælp – mobil 29 700 636