3 indstillet til årets Nairobi-pris

Forfatter billede

Journalist og forfatter Knud Vilby var sammen med Toms Chokolade-koncernen og journalist Christina Lund Sørensen bragt i spil til Nairobiprisen for 2010, da fristen for nomineringer til de danske u-lands-journalisters hædersbevisning udløb.

Det fremgår af Nairobi-klubbens seneste elektroniske nyhedsbrev mandag.

Medlemmerne af danske globale journalisters forening skal nu stemme om de 3 kandidater og prismodtageren offentliggøres torsdag den 10. juni på restaurant Ranees på Blågårds Plads i København, når Nairobi-klubben holder sin årlige generalforsamling.

Kandidater til Nairobiprisen 2010

1)
Jørgen Harboe indstiller Knud Vilby

Det er både en lidt kedelig indstilling, og samtidig lidt upassende.

Indstillingen er kedelig, fordi Vilby er så umådelig oplagt til netop den pris. Han har beskæftiget sig med udviklingslande i en menneskealder og næsten lige så længe været den ypperste, mest vidende og mest brugte advokat for u-landssagen herhjemme. Der er pt. ingen, der lever mere op til de retningslinjer, der er sat for Nairobiprisen, end netop Knud Vilby.

Indstillingen er også lidt upassende, fordi jeg kommer med den. Knud og jeg kender hinanden udmærket, og vi er begge medstiftere af både klubben og prisen. Når jeg indstiller Knud, er der derfor et element af roseklub og af, at alle stiftere helst skal have prisen før eller siden.

Ikke desto mindre synes jeg altså, at Knud oplagt står for den udviklingsoplysning og den tilgang til udviklingsproblematikken, vi gerne vil fremme og fremhæve ved at uddele vores pris. Derfor mener jeg, at han skal have den i år. I det lange løb vil det ligefrem være pinligt, hvis vi forbigår ham.

2)
Lotte Ladegaard og Per Østerlund indstiller Toms Chokolade

Fordi vi synes, det er paradoksalt, at de firmaer i det danske erhvervsliv, der rent faktisk gør noget for at forbedre arbejdsvilkårene og udviklingen i u-landene, også er dem, der får flest tæsk af medierne.

Senest gik det ud over Toms Chokolade i forbindelse med Miki Mistratis dokumentar ”Chokoladens mørke side” om børneslaveri hos blandt andre Nestlé i Elfenbenskysten.

Toms Chokolade får 98 procent af sin kakao fra Ghana, hvor virk-somheden i flere år har været med til at tage ansvar for nogle af de mange udfordringer, landet og dets kakaofarmere står overfor.

Toms har bl.a. hjulpet Ghanas kakaobønder med at udvikle nye metoder, som er mere skånsomme for miljø og bønder, og som giver bedre bønne-kvalitet. Toms har også etableret fuld sporbarhed på kakaobønnernes vej fra landsbyer i Ghana til Danmark, og Toms betaler en højere pris for de sporbare bønner.

Sporbarheden betyder, at Toms kan holde øje med, om forholdene for kakaofarmerne og deres familier er acceptable – og gøre noget for at forbedre forholdene. 15.000 skolebørn får også støtte at Toms ved hjælp af efteruddannelse af lærere og forældremøder, der gør forældrene bevidste om værdien af uddannelse frem for børnearbejde.

I Elfenbenskysten, hvorfra Toms får sit kakaosmør, arbejder virksom-heden igennem to brancheinitiativer: World Cocoa Foundation (WCF) og International Cocoa Initiative (ICI) mens Toms har egne projekter i Ghana i samarbejde med udviklingsorganisationen IBIS og Danida.

Toms betaler selv 40 procent af projektet i Ghana, hvilket er markant højere end egenbetalingen i de fleste danske udviklingsorganisationer.

3)
Rikke Bergquist indstiller Christina Lund Sørensen

Det gør jeg, fordi jeg mener, hun kan blive en vigtig inspiration for andre unge journalister, der overvejer at rapportere fra og om udviklings-landene, og fordi hendes reportager og nyhedsdækning er med til at kaste et forfriskende nyt lys over dele af Asien.

Nogle journalistaspiranter drømmer om arbejde med udviklingslandene. Få ender med at tage springet.

Christina Lund Sørensen er en af dem, der tog chancen og sagde sin faste stilling på P3 Nyheder med (forholdsvis!) sikre fremtidsperspektiver i DR op til fordel for et liv som studerende og freelancer i Thailand.

Siden da har hun stille og roligt formået at levere flere og flere interes-sante nyheder og baggrundshistorier til både DR og Kristeligt Dagblad om bl.a. Cambodjas kommende generation og opgøret med den mørke fortid, om unge thailandske mænd, der forsøger at meditere sig ud af arbejdsløsheden, og burmesiske flygtninge, der drømmer om Danmark.

Ved at give årets Nairobipris til Christina Lunds Sørensen kan klubben være med til at inspirere andre unge til at tage springet, og dermed til at fortsætte med at insistere på at sætte fokus på u-landene i de danske medier. Det er særlig vigtigt nu, da samtlige medier nedprioriterer udenrigs- og dermed udviklingsstoffet i krisens navn, anføres det.