3 organisationer protesterer mod undervisningsministerens stramninger overfor Operation Dagsværk

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Operation Dagsværk hæmmes

Indlæg af Vagn Berthelsen, Ibis, Rasmus Helveg Petersen, Folkekirkens Nødhjælp, og Lars Anderskouv, Mellemfolkeligt Samvirke, i Berlingske Tidende torsdag den 29. april

Berlingskes Opinion bragte 22. juli et indlæg fra undervisningsminister Ulla Tørnæs (V) om Operation Dagsværk og de nye regler for offentlig støtte til deres oplysningsarbejde. Indlægget gav en fornemmelse af, at undervisningsministeren og udenrigsministeren ikke taler sammen. I hvert fald er det meget forskellige signaler, de udsender.

Udenrigsministeren lægger vægt på at fremme de mindre organisationers deltagelse i udviklingssamarbejdet og på at opmuntre nye kredse til at engagere sig. Derfor blev bevillingerne til de største organisationer beskåret, mens puljer til mindre organisationers projekter blev forøget.

Der er f.eks. flere midler til alliancer mellem store og erfarne organisationer og mindre og/eller nye grupper. Nu stiller undervisningsministeren så krav om, at Operation Dagsværk kun må samarbejde med store organisationer med mangeårigt, anmærkningsfrit samarbejde med Danida.

Udenrigsministeren ønsker at kanalisere mere støtte gennem nye og mindre organisationer og grupper med det formål at øge det folkelige engagement i udviklingsbistanden.

Samtidig ser det ud til at undervisningsministeren gør sit bedste for at lægge hindringer i vejen for nok en af de bedst folkeligt forankrede organisationers arbejde. Og det vel at mærke en organisation, som er blevet rost meget for en dygtig og ansvarsbevidst administration af de indsamlede midler. 

Operation Dagsværk har gennem mange år støttet uddannelsesprojekter i forskellige lande. Det er 30.000 unge danske på de ældste klassetrin, der hvert år bruger mange kræfter og megen fritid på en kampagne og samler penge ind til at støtte et projekt, som kommer jævnaldrende dårligere stillede unge til gavn i nogle af verdens fattigste lande. 

Og den årlige kampagne er ikke blot en døgnflue. Operation Dagsværk opretter følgegrupper for hvert enkelt projekt, og de holder fortsat kontakt med modtagerne i flere år efter selve kampagnen i 1999.

I august ventes f.eks. et hold gymnasieelever fra Sydsudan på besøg i Danmark, hvor de sammen med danske gymnasielever vil studere og diskutere dansk demokrati, unges indflydelse i skolen og i samfundet mm.

Det engagement og den konkrete udviklingsindsats, som unge igennem Operation Dagsværk får mulighed for at blive en del af, kan i høj grad være med til at gøre dem til mere ansvarlige og bevidste aktører i vort globale samfund.

Det er trist, hvis det skal hæmmes af rigide regler og timetalstænkning. Et Operation Dagsværk lærer dem nok mere end mange undervisningstimer vil kunne.

Hvorfor må de ikke selv bestemme, hvem de vil arbejde sammen med, når de har vist, at de kan gøre det virkelig godt. Og hvorfor må de ikke bruge en enkelt dag på indsamlingen, når de i øvrigt gør det så godt og lægger mange tusinde timers fritid i engagementet? slutter de 3 organisationsrepræsentanter deres indlæg i Berlingske Tidende torsdag.

Læs også “Ulla Tørnæs strammer grebet om Operation Dagsværk”, 23.07.04, under Dansk bistand i menuen ude til venstre.