3 til Etiopien for MSF

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Læger uden Grænser (MSF) intensiverer indsatsen mod den alarmerende høje underernæring, som dele af Etiopien er ramt af.

3 danskere – 2 sygeplejersker og 1 logistiker – rejser til 2 regioner i det sydlige Etiopien. Her slutter de sig til 3 andre danskere, som er rejst af sted de seneste uger. I alt arbejder omkring 50 internationale nødhjælpsarbejdere fra Læger uden Grænser i det store land på Afrikas Horn for at imødegå en truende sultkatastrofe.

De 3 nye udsendte er:

Sygeplejerske Birthe Roelsgaard:
Det er fjerde gang, at 48-årige Birthe Roelsgaard tager af sted for MSF. Hun har tidligere været udsendt til Angola 2 gange samt til ernæringskrisen i Niger i 2005. Birthe Roelsgaard er til dagligt afdelingssygeplejerske på thoraxkirurgisk (hjerte-lunge kirurgisk) afdeling på Skejby Sygehus.

Sygeplejerske Julie Kock Nielsen:
Det er anden gang, at 29-årige Julie Kock Nielsen ud tager af sted for MSF. Hun har tidligere været udsendt til Zambia, hvor hun i 2006-07 arbejdede 9 måneder på et hiv/aids-projekt. Julie Kock Nielsen læser en kandidatgrad i Sundhedsvidenskab på Panuminstituttet og bruger sin sommerferie på at rejse ud.

Logistiker Kim Urick:
Det er 57-årige Kim Uricks første MSF-udsendelse. Han er uddannet finmekaniker og har de seneste 8 år været selvstændig IT-konsulent.

Både Birthe Roelsgaard, Julie Kock Nielsen og Kim Urick skal arbejde på de mobile hold, som skal opsøge underernærede børn i det sydlige Etiopien. Man kan læse mere om hver enkelt udsendt på www.msf.dk

For 7 uger siden begyndte MSF sin ernæringsindsats og siden er flere end 6.500 stærkt underernærede børn indskrevet i organisationens ernæringsprogrammer.

MSF har 4 stabiliseringscentre og 23 klinikker i Oromiya regionen, hvor der er dårlig adgang til lægehjælp og medicin. Normalt overlever mere end 90 procent af de stærkt underernærede børn, der kommer i behandling på Læger uden Grænsers klinikker.

MSF har arbejdet i Etiopien siden massesulten i 1984-85.