1. Ungdomsarbejdsløshed: Mellemøstens ungdom mister håbet
Flere end hver femte af alle unge i Mellemøsten går en fremtid i møde som arbejdsløse, når de forlader skolen. Hvert år kommer en halv million nye unge ud på arbejdsmarkedet, men de skal kæmpe om de få jobs, der er til rådighed. Det skaber vrede, håbløshed og frygt for fattigdom. Tusinder af unge mænd står i venteposition til et familieliv, for uden job og indtægt kan de ikke gifte sig og forsørge en familie. En af årsagerne er dårlig uddannelse – 16 procent af de unge er analfabeter. Særligt slemt ser det ud i Jordan, hvor 30 procent af de 15 til 24-årige ikke kan få et arbejde.
2. Ligestilling: Satser på unge kvinder
I Rwanda får unge kvinder mere uddannelse og færre børn end i mange andre udviklingslande. På fem år er antallet af fødte børn pr. kvinde faldet fra 6.2 til 4,6. Det betyder, at unge kvinder i højere grad kommer på arbejdsmarkedet. Rwanda har som det eneste land i verden 50 procent kvinder i parlamentet, og landet scorer højt på målinger om ligestilling. Der er cirka 2,5 millioner kvinder under 19 år i Rwanda med en befolkning på 12 millioner.
3. Uddannelse: Millioner uddannes i Indien
I Indien går alle børn i skole. Hvert eneste år starter 71 millioner seksårige børn i første klasse. Folkeskolen er gratis, og der følger frokost med skolegangen. Både drenge og piger kommer nu i skole. Men kun halvdelen af børnene fortsætter i de ældste klasser, og endnu færre kommer på universitetet. Undervisningen i de offentlige skoler er mange steder ringe, så 33 procent går i privatskole. Nogle børn lærer aldrig at læse, og omkring 20 procent af de 10-19 årige er analfabeter.
4. Migration: Verdens husarbejdere
Hvert år rejser næsten 60.000 unge filippinere under 25 år ud i verden. Ikke som rygsækturister – men for at arbejde. Mange af dem har taget en uddannelse, men de rejser til USA, Canada eller Den Arabiske Golf for at arbejde som hushjælp. Andre tager hyre på krydstogtskibe som tjenere og stuepiger. De unge rejser ud, fordi de ikke kan få arbejde i Filippinerne, hvor ungdomsarbejdsløsheden er op til 18 procent. Men også for at tjene penge, de kan sende hjem til familien. Hvert år sender filippinske migrantarbejdere 20 milliarder dollar hjem.
5. Kriminalitet: Verdensmestre i bandevold
Bandekriminalitet er det, der optager op til 15 procent af alle unge i Honduras. Maras, som banderne kaldes, rekrutterer børn i skolerne, og de hvirvles ind i en verden af mord, narkosmugling, voldtægter, biltyverier og væbnede røverier. Flere end 1000 unge under 23 år bliver hvert år dræbt i Honduras. Provinsbyen San Pedro Sula anses for verdens mest voldelige by, hvor børn ned til syv år er ofre for bandevold.