80 journalister dræbt i 2018

rsf2018
Laurits Holdt

Det dødeligste land for journalister og mediefolk i 2018 var Afghanistan. Her blev 15 dræbt. Videre på listen er Syrien, Mexico, Yemen, Indien og USA. Det skriver organisationen Reporters Without Borders i sin rapport Worldwide Round-up of journalists killed, detained, held hostage, or missing in 2018, der udkom i december 2018.

Antal dræbte journalister og mediefolk i 2018:

  • Afghanistan: 15
  • Syrien: 11
  • Mexico: 8
  • Yemen: 6
  • Indien: 5
  • USA: 5

Fælles for Afghanistan, Syrien og Yemen er at landene er i krig. Mexico og Indien gør sig bemærket ved at ligge på henholdsvis tredje- og femtepladsen uden at der er krig i landene.

Kriminalitet og ekstremisme

I Mexico hænger drabene i høj grad sammen med organiseret kriminalitet, hvor narkokartellerne uden meget tøven slår ihjel.

I Indien hænger drabene i flere tilfælde sammen med ekstremistisk hinduisme. Det er efterhånden almindeligt at ekstremistiske grupper kører kampagner mod journalister og bloggere, som anklages for at skade nationen eller religionen.

I de senere år er tre journalister, som beskæftigede sig med ulovlig udvinding af sand og ulovlig minedrift blevet dræbt under deres arbejde.

USA’s placering på listen skyldes en enkelt episode, hvor fem medarbejde på en avis i Annapolis, Maryland blev skudt på redaktionen i juni.

Alt i alt er 80 journalister og mediefolk dræbt i 2018. 348 er fængslet og 60 bliver holdt som gidsler. Alle tre tal er højere end i 2017.

Fængslet og kidnappet

Ser man på hvor de fængslede journalister befinder sig, så skal man kigge på Asien og Mellemøsten, hvor fem lande huser halvdelen af de fængslede journalister. Kina ligger i front med 60 fængslede journalister. Ud af dem er 45 ikke-professionelle journalister men f.eks. bloggere. Herefter følger Iran, Saudi-Arabien, Egypten og Tyrkiet.

Antallet af journalister og andre mediefolk, der holdes som gidsler eller er blevet bortført er steget til 60 mod 54 i 2017. Langt de fleste, 59, befinder sig i Syrien, Irak og Yemen. Det understreger det skifte i synes på krigskorrespondenter, der er sket i seneste år. For årtier siden blev journalister i vidt omfang set som neutrale observatører mens både statslige sikkerhedsstyrker og ikke-statslige væbnede grupper i dag opfatter journalister som parter i konflikterne eller som potentielle mål. Det samme gør sig i en vis grad gældende i forhold til nødhjælpsarbejdere.

Endelig er der tre journalister, hvis skæbne er ukendt.

Læs hele rapporten Worldwide Round-up of journalists killed, detained, held hostage, or missing in 2018 fra Reporters Without Borders