Journalist Bodil Graae, Veddelev pr. Roskilde, fylder 85 onsdag den 29. december 2010.
Fødselaren, som stadig dyrker sit fag, arbejdede i 31 år (1956-87) i Danmarks Radio på familie- og samfundsredaktionen og i Kultur- og Aktualitets-afdelingen.
Sammen med journalistkollegerne Janne Houman og Gytte Rue stiftede Bodil Graae i 1980 den løst strukturerede fredsforening “Kvinder for Fred”, som snart fik paralleller i de øvrige nordiske lande.
Foreningens første initiativ var en underskriftsindsamling, der krævede “nedrustning for en varig verdensfred”, og at midlerne til våben blev brugt til mad. Ved åbningen af FNs internationale kvindekonference 1980 i København kunne Bodil Graae på organisationens vegne overrække en halv mio. underskrifter.
Bodil Graae er usædvanlig berejst, og ikke mindst Indiens mangfoldig-hed, skønhed og elendighed har betaget hende alle de over 25 gange, hun har besøgt det enorme land i Sydasien gennem sine mange år som gæstelærer på Gandhi-universitetet i delstaten Tamil Nadu i Indiens sydøstlige hjørne.
Hun er forfatter til en stor bog om Indien, “I skyggen af Tamarind-træet”, hvor hun med baggrund i sine rejser til Indien siden 1965 beskriver mangfoldigheden i landet, de mange sprog og religioner, de politiske forhold og i særdeleshed livet i landsbyerne og mødet med Indiens sjæl. Bogen er senere udgivet som paperback (1999).
I 2011 udsender den livskraftige fødselar en ny bog med titlen “Mit tilfældige Liv” med undertitlen “Oplevelser og Erindringer”.