Som CARE Danmark skriver i årsberetningen for i fjor: “Vi fik især skabt et solidt resultat på grund af en arv, vi modtog sidst på året”.
Økonomisk blev det (derfor) et særdeles godt år, hedder det – og videre:
“Det afsluttende regnskab for 2014 fremviser et overskud på 5.250.000 kr. Per 31. december 2014 udgjorde den frie egenkapital 12,8 mio. kr.
Årets resultat er meget tilfredsstillende i forhold til CARE Danmarks langsigtede mål om opbygning af egenkapitalen”.
Omfanget af de rare arvepenge er endda forsigtigt gjort op: “Arvens størrelse var ved årets slutning ikke opgivet, men baseret på de foreliggende oplysninger og et forsigtigt skøn er der indtægtsført et tilgodehavende på 10 mio. kr. i regnskabet”, står der.
Kommer ekstra belejligt
Arven kommer ekstra belejligt efter nedgang i antallet af støttemedlemmer.
De faldt med godt 1.500 personer – fra 15.295 støttemedlemmer i 2013 til 13.745 i 2014. Det er en nedgang for andet år i træk.
Også antallet af bidragydere gik tilbage – fra 26.022 i 2013 til 24.831 i fjor. “Antallet af nye hvervninger faldt på grund af omstrukturering i hverveaktiviteterne”, anføres det begrundende.
Glad for udviklingen er man ikke, selv om det er “tilfredsstillende, at CARE Danmark holder et højt niveau på indsamlingsresultatet”.
Som det tilføjes: “CARE Danmark oplever i lighed med andre organisationer et øget frafald af medlemmer og et fald i donationernes størrelse”.
“Bestyrelsen og den daglige ledelse arbejder fokuseret på at forbedre situationen. Den fortsat stabile opbakning og støtte fra private danskere er helt central for CARE Danmarks arbejde og fremtid”.
De indsamlede midler fra faste bidragydere og støttemedlemmer beløb sig til 24,4 millioner – fire millioner af dem kom fra medlemskontingenter. Men det rækker slet ikke.
Danida og EU spæder til
Så er det godt, at statslige og mellemstatslige aktører (EU f.eks.) spæder i projektkassen til organisationens arbejde for især fattige bønder verden rundt.
CARE Danmark havde i 2014 en samlet indtægt på 123 millioner kr. De 48 millioner kom alene fra en rammeaftale med Danida om flerårige bevillinger. Man fik derudover projektstøtte fra EU og regeringerne i Storbritannien, Finland og Østrig.
I 2014 indsamlede CARE Danmark i alt 32 millioner kr., hvis man tager både privatpersoner, virksomheder og fonde med. Beløbet udgjorde 26 procent af de samlede indtægter.
Indtægterne fra privatpersoner, virksomheder og fonde ligger over 2013-niveauet takket være den store arv.
Mange ressourcer i virksomhedssamarbejde, men…
Samarbejde med netop virksomheder og fonde er vigtig i indsamlingsstrategien
CARE Danmarks strategiske partnerskab med Coop i Kenya fortsatte i 2014, og samarbejdet omkring Velgørenhedsknappen på pantautomaterne i Coops supermarkeder indbragte sidste år ca. tre millioner kr.
Men ikke alt er fryd og gammen: “Der er investeret mange ressourcer i samarbejdet med danske fonde og virksomheder, som endnu ikke har vist et tilfredsstillende udfald”, står der i årsberetningen.
Høje karakterer af Danida
Lyspunkterne er der bestemt også: En ny undersøgelse viser, at CARE Danmark er det medlem af CARE-famillien, som indsamler flest private midler per indbygger.
Og ved årets udgang fik CARE Danmark de højest mulige karakterer i Udenrigsministeriets årlige gennemgang af danske udviklingsorganisationer.
“CAREs robuste strategier medfører (derfor) en årlig stigning på 4,1 mio. kr. til vores langsigtede arbejde fra 2016”, fremgår det.
CARE Danmark venter i 2015 et positivt resultat på i alt 1,2 mio. kr. til en yderligere konsolidering af egenkapitalen.
Der forventes at være mulighed for supplerende enkeltprojekter fra Danida – udover rammebevilllingen. Ligesom der forventes, at et positivt samarbejde med EU og udenlandske institutionelle donorer fortsætter i 2015.