Ny rapport: Færre væbnede konflikter, men flere ofre

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

“Nedgangen i antallet konflikter bliver mere end kompenseret ved at intensiteten i volden, som følger med dem, ubønhørlig øger”, siger Nigel Inkster.

Han har ledet arbejdet med rapporten “Armed Conflict Survey 2015”, som netop er kommet på gaden

Det store flertal af ofre i fjor var at finde i Syrien, hvor anslået 70.000 blev dræbt.

Borgerkrigen i Syrien har de sidste fire år kostet 200.000 mennesker livet, konkluderer IISS, mens andre kilder anslår, at over 220.000 er slået ihjel.

18.000 blev også dræbt i Irak, hvor terrorgruppen Islamsk Stat (IS) de seneste måneder har taget kontrol med store områder, bl.a. byen Ramadi. IS kontrollerer nu også halvdelen af Syrien.

Millioner på flugt

Flygtningstrømmen fra krige og konflikter er ligeledes stigende, og den store forøgelse i antallet af fordrevne vækker særlig bekymring.

Ifølge FNs Højkommissariat for Flygtninge (UNHCR) er over 50 millioner på flugt fra krig, og det er flere end nogensinde siden anden verdenskrig.

Antallet af fordrevne steg i fjor med hele 11 millioner, og globalt set var ca. 38 millioner på flugt i deres eget land, viser tal fra dokumentationscentret IDMC i Genève i Schweiz.

I Syrien er det særlig slemt. Borgerkrigen har siden januar 2011 ført omkring 3,9 millioner til nabolandene, mens andre 7,6 millioner lever som hjemstavnsfordrevne inde i selve det hærgede land.

Se den omfatende pressemeddelelse om undersøgelsen på International Institute for Strategic Studies hjemmeside.