Faktaboks om Peru
- Peru løsrev sig fra det spanske imperium i 1821.
- Siden 1979 har landet været demokratisk ledet.
- Landet har cirka 30 millioner indbyggere.
- I perioden 2002 til 2012 formåede Peru næsten at fordoble sin GDP.
- I 2013 oplevede Peru en økonomisk vækst på 5.8 %.
- I 2013 levede 23 % under fattigdomsgrænsen, ned fra 33 % i 2009.
Peru er blandt danskere nok mest kendt for inkabyen Machu Picchu, et fremadstormende gastronomisk køkken, flot natur og for at være kartoffelens oprindelsesland, men nu vil den peruvianske regering også gerne blive kendt for landets blomstrende tekstilindustri.
Derfor afholder den peruvianske regering i denne uge en storstilet mode- og tekstilmesse, hvor repræsentanter fra over 50 lande deltager. Globalnyt er blevet inviteret med og er derfor taget til Peru for at dække konferencen.
En hurtigt voksende sektor
Peru står stærkt indenfor tekstilindustrien sammenlignet med regionens andre lande og i 2013 eksporterede Peru tekstiler for cirka 130 millioner amerikanske dollars eller knap en milliard danske kroner og sektoren forventes at have vækstet med 7.2 procent i 2014.
Især landets alpacauld oplever i disse år en stor vækst da ulden i stigende grad bliver brugt af førende modehuse i deres luksuskollektioner. I de senere år er Alpacaulden således blevet brugt af Channel og Versace kollektioner og den fine uld har overhalet kashmir- og angorauld, hvad angår kvalitet og holdbarhed.
Da Peru sidder på 80 procent af verdens Alpacaulds-produktion øjner den peruvianske regering store muligheder for sektoren der alene i 2013 oplevede en vækst på over 30 procent. Desuden prøver tekstilbranchen at indføre en række bæredygtighedsinitiativer for industrien, som Globalnyt håber at få mulighed for at kigge nærmere på.
Danske muligheder
Danmarks samhandel med Peru er stigende, om end den ikke er så omfattende. I 2014 eksporterede vi for 271 millioner kroner til Peru, mens vi importerede for 771 millioner kroner, op fra henholdsvis 223 og 431 millioner kroner i 2009.
Dog er der en del danske tekstilvirksomheder som deltager på konferencen og enkelte har også allerede en produktion i Peru. Globalnyt vil derfor rapportere fra messen og se nærmere på danske eksport- og importmuligheder.