Sult når rekordniveau i Sydsudan

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Den seneste analyse af fødevaresikkerhed – Integrated Food Security Phase Classification (IPC), – som blev offentliggjort onsdag, bekræfter frygten for, at den vedholdende konflikt og starten på ​​den magre sæson øger de alarmerende niveauer af sult – både i de konfliktramte områder og i andre dele af landet.

“Millioner af mennesker i Sydsudan er fanget i en kombination af brutal konflikt, stigende sult og en tiltagende økonomisk krise,” siger Joyce Luma, WFP’s repræsentant og landedirektør i Sydsudan, i en pressemeddelelse.

“Et svimlende højt antal mennesker sulter. Denne analyse er en klar påmindelse til verden om, at Sydsudan ikke må blive glemt. “

Konflikt spænder ben for nødhjælp

Ifølge resultaterne af IPC-analysen står omkring 4,6 millioner mennesker, svarende til 40 procent af Sydsudans anslåede befolkning, overfor akut sult i løbet af de næste tre måneder, og de vil have brug for livreddende mad eller anden nødhjælp for at overleve.

WFP er bekymret for, at forringede økonomiske forhold hurtigt kan gøre tingene endnu værre. WFP frygter også, at en manglende finansiering og begrænset humanitær adgang til landet udfordrer hjælpeorganisationernes muligheder for at opfylde Sydsudans eskalerende behov.

De værste forhold findes i de tre konfliktramte stater Jonglei, Upper Nile og Unity, hvor kampene fortsætter med at fortrænge et stort antal mennesker i meget fjerntliggende områder.

Konflikt forhindrer folk i at dyrke fødevarer og forstyrrer markeder. Desuden begrænser det de humanitære organisationers mulighed for at nå ud til personer i nød.

Mangler 1,6 milliarder

Manglen på mad forværres ligeledes i stater, der ikke er direkte berørt af konflikten, såsom Warrap og Northern Bahr el Ghazal, hvor høje fødevarepriser, stigende inflation, nedskrivning af den lokale valuta og aftagende købekraft presser mange familier til det yderste.

“Behovene er overvældende på et tidspunkt, hvor ressourcerne er begrænsede. Vi har brug for betydeligt flere midler, ikke kun for at fortsætte vores eksisterende fødevarehjælp, men også for at optrappe for at kunne nå ud til flere mennesker som situationen forværres, “siger Luma.

“Vi er nået til et punkt, hvor vi er nødt til at prioritere vores hjælp og fokusere på de allermest kritiske behov, og uden yderligere ressourcer bliver disse beslutninger kun sværere, og flere mennesker må undvære hjælp.”

WFP mangler i øjeblikket DKK 1,6 milliarder for at kunne levere fødevare- og ernæringsbistand, og er ved at revidere sine behov for at kunne hjælpe det stigende antal mennesker, der er ramt af konflikt.