Generalkonsulen, der også var forretningsmand og filantrop ligesom sin kendte lillebror (Lars Kolind), afgik ved døden efter 15 dages sygdom.
Han fik konstateret hjerteproblemer på hospitalet og efter operationer var der optimisme, men søndag morgen ville hjertet ikke mere.
Så sent som i maj fejrede Peder Kolind sin 70-års fødselsdag med fest og underholdning. Han var kendt viden om i det mellemamerikanske land både som forretningsmand og for sine mange projekter til gavn for Nicaraguas befokning.
For to år siden blev han udpeget til at stå i spidsen for det nye danske generalkonsulat i den gamle kulturby, Granada, syd for hovedstaden Managua.
Det åbnede, efter at Danmark havde lukket sin ambassade i Nicaragua i 2012, ligesom Danida indstillede sine bistandsprogrammer.
Generalkonsulatet blev indviet grundlovsdag i 2013 som holdepunkt for at varetage danske interesser.
I Mellemamerika i 22 år
Perer Kolind var et nærliggende valg som generalkonsul. Han tilbragte i alt 22 år i Mellemamerika, heraf de sidste 14 i Granada.
Selv om konsulatet er placeret i Granada, understregede Kolind, at det dækker hele Nicaragua.
“Vi bistår gerne med etablering af kontakter mellem danske og nicaraguanske virksomheder. Vores opgave er at fremme kendskabet til dansk kultur og positive værdier, som f.eks. afvisning af korruption”, sagde han ved indvielsen.
Han residerede i Granada siden 2001 – og vakte både beundring og forundring.
Alle kendte Peder Kolind og såvel børn som voksne kaldte ham “don Peder” og fulgte ivrigt med i hans talrige gøremål.
“Jeg er forretningsmand og filantrop, det ene tjener penge til det andet”, som han sagde.
“Tegn fra en højere magt”
Efter at have rejst rundt i verden og tjent mange penge på at skabe firmaer inden for sikkerhedsindustrien, besluttede Kolind sig pludselig for at besøge Costa Rica og som 48-årig at trække sig ud af det hektiske liv.
Som han sagde i et avisinterview:
“Der må jo have været et eller andet tegn fra en højere magt. Det var ikke mig, der fik mig til at stoppe op. I stedet for at haste videre til (endnu) et møde, købte jeg en billet til Costa Rica, der skulle være det smukkeste sted på Jorden”.
“Og Costa Rica ER det smukkeste sted på Jorden. Jeg købte et hus, satte mig med udsigt til vandet og drak en cognac. Nu ville jeg gå på pension”.
Det blev til meget mere: Han endte i Nicaragua og begyndte at bruge af sine mange millioner til nyttige formål – til at hjælpe andre og først og fremmest de fattige.
Men han stillede krav – ikke noget med bare at række hånden ud.
I Granada havde han to forretninger. Det ene et luksushotel, La Bocona, som ligger i et gennemrestaureret hus i kolonistil, det andet på hovedgaden, La Calzada, hvor turister søger hen for at finde restauranter og barer. Her drev han et mini-supermarked.
“Det glade Ansigt”
Hans filantropiske side fandt sig i årenes løb mange udslag.
Carita Feliz, eller Det glade ansigt, opstod, da Peder Kolind oplevede, at mange børn tiggede om mad på gaden.
Et spisested blev oprettet og det har udviklet sig til et større projekt i egne bygninger med mange formål for omkring 1.000 børn og unge. Stedet har lærere og pædagoger ligesom en læge er tilknyttet.
Det handler langt fra kun om mad og medicin, men om at børnene opbygger selvtillid, uddanner sig og tilegner sig reelle kundskaber og færdigheder. Der stilles krav til børnene og projektet organiserer mange kulturelle aktiviteter.
Allerede under graviditeten kan kvinder søge hjælp. Club BeBé er en gruppe for 0-3 årige børn, som får gratis mad og de 50 mødre tilbydes sundhedspleje.
For de 1.000 seks til 15 årige børn handler det om hjælp til lektier og dermed sikre gode karakterer i skolen. Computerklasserne er meget populære.
Får man gode karakterer og er et kendt ansigt på stedet, kan unge søge et stipendium til skolegang eller sågar til universitet, hvor for tiden 40 unge fra projektet studerer. I alt modtager 300 unge stipendier.
Intet under, at der var ”vela” søndag aften i Carita Feliz efter dødsfaldet. Ikke blot sørgede hans familie, også hans personale og hans mange venner i Nicaragua og verden over.
Sportscenter for unge
Peder Kolinds aktivitetsfelt rakte langt.
Han købte et hotel ved den store Nicaragua-sø og skabte et sports-center, hvor 4-500 unge kan styrke deres sportslige ambitioner og udvikle positive interesser.
Sportsgrenene spænder fra fodbold til judo, vægtløftning, volleyball, basketball, taikwondo, karate, atletik og selvfølgelig baseball.
Målet er at kunne sende deltagere til de næste Olympiske Lege i Rio i Brasilien – og flere sportsgrene kan allerede opvise gode resultater.
Villas Sonja
Der blev købt et stykke land udenfor Granada og bygget et boligkvarter med 101 huse, den lille landsby blev indviet i 2005.
Her bor omkring 400 mennesker med begrænsede ressourcer, men som har adgang til et indkøbscenter med 14 butikker, en børnehave, samlingssal, sportspladser samt transport til byen.
I et regelsæt forbydes vold i familien og der forlanges renlighed. Pengene blev skaffet til veje af Sonja og Eigild Christensen fra Ålborg, Peder Kolind selv og broderen, den kendte erhvervsmand Lars Kolind.
Husene har tre størrelser og flere af beboerne arbejder med driften af stedet.
Tyveknægte og et projekt
“Min formue har jeg tjent på at fange tyveknægte”, lød det spontant fra Peder Kolind, da han første gang stod overfor 15 tyveridømte og andre kriminelle, der var på vej ud af fængslet takket være projektet “Mi Futuro” (Min fremtid).
Ideen til projektet kom fra den lokale politimester, som søgte opbakning fra Kolind.
Projektet går ud på, at 52 indsatte i fængslet i Granada kan søge om at arbejde på et værksted (snedkeri, automobilværksted eller landbrug), hvor én arbejdsdag tæller som tre dages strafnedsættelse.
Fængselvæsenet vurderer sammen med en dommer ansøgningerne.
Hermed lærer de ansatte noget fagligt, slipper hurtigere ud af fængslet og kan komme hjem til familien. Projektdeltagerne viser stolte deres T-shirts frem med teksten “Mi Futuro”.
Ude af fængslet skal de løsladte fortsat en tid arbejde om søndagen i værkstederne. Projektet studeres p.t. i hele landet.
Om konsulatet
Konsulatet bistår fastboende danskere og danske turister på rejse i Nicaragua. Det kan udstede nødpas samt forlænge gyldigheden af et pas. Desuden kan konsulatet udstede kørekort.
Skal man have et biometrisk pas – som f.eks. er påkrævet i USA – må man til La Paz i Bolivia, Mexico City eller New York.
Konsulatet hører under den danske ambassade i Bolivia, da Nicaragua er et tidligere programsamarbejdsland for Danida. Det samme gælder konsulaterne i El Salvador, Guatemala, Honduras og Ecuador.
Hvorimod konsulaterne i Panamá, Cuba, Den Dominikanske Republik og Belize hører under den danske ambassade i Mexico City.
“Jeg kan ligge i kisten og vide….
Vi lader Peder Kolind afslutte med nogle ord fra avisinterviewet i 2007:
“Den dag i lufthavnen for 14 år siden er stadig et mysterium. Der er en eller anden grund til det”.
“Jeg er troende, og det har vi altid været i min familie. Det er ikke noget, vi diskuterer eller taler om, vi er det bare” (Lars Kolind er formand for Kristeligt Dagblads repræsentantskab, red.).
“Jeg tror altså på, at det var noget højere end mig selv, der fik mig herned”.
“Og tænk, at jeg en dag kan ligge i kisten og vide, at jeg kun har brugt 20 år mit liv på at tjene penge. Det er der ikke mange, der kan sige. Det er fantastisk”.