Fadderskabsorganisationen Plan er en af verdens store humanitære aktører med fokus på børns rettigheder. Den arbejder i 52 af klodens fattigste lande og nåede angiveligt sidste år ud til 164,9 millioner mennesker, heraf 81,5 mio. børn.
Anne-Birgitte Albrectsen er indtil skiftet ansat som vice-eksekutiv direktør i FN’s Befolkningsfond (UNFPA) i New York, hvor hun tiltrådte i april 2012.
Hun kommer til at arbejde ud fra Plan Internationals hovedkvarter i britiske Woking, der ligger i Storlondons sydvestlige udkant. Her får hun ansvaret for organisationens 52 programlande.
Det er Plans internationale bestyrelse, der har valgt Albrectsen til stillingen som direktør, hvor hun afløser BBC Worlds tidl. chef, Nigel Chapman.
25 år som diplomat
Den 47-årige jura-uddannede danske diplomat har i mere end 25 år arbejdet i FN og haft poster i udenrigsministeriet i København.
Hun var ansat i FNs Udviklingsprogram (UNDP), først som vicechef i Indonesien fra 1997 til 2000, og senere som stabschef i UNDP-chefens kontor i hovedkvarteret i New York 2000-2004.
UNDP er FN-systemets centrale koordinerende organisation i udviklingsarbejdet.
UNFPA, som hun senere blev nr. 2 for, stiftede hun bekendtskab med fra 2004 til 2006, da hun dels var Befolkningsfondens repræsentant i Tyrkiet, dels landedirektør for Armenien, Aserbaidsjan og Georgien.
Fra april 2007 til juni 2009 var hun hjemme i København som leder af kontoret for humanitære anliggender og NGO-samarbejde, derefter gik vejen til chefposten for udenrigsministeriets ressourcecenter (HR and Finance) frem til 2012.
Så kaldte den store FN-organisation i New York, der arbejder med familieplanlægning, seksuel sundhed (kvinders ret til at bestemme over egen krop) og problemerne omkring det gallopperende folketal.
Skulle reformere
UNFPA arbejder i 155 lande verden rundt med et budget på over fem milliarder kr. – se også www.unfpa.org
I lighed med mange andre FN-organisationer, har Befolkningsfonden kun de midler til rådighed, som regeringer, fonde, virksomheder og private sponsorer giver, og det kræver et fast blik på bundlinjen.
Anne-Birgitte Albrectsen gav i marts 2013 udtryk for, at der lå et potentiale i at spare ressourcer ved at lave om på bl.a. arbejdsfunktionerne.
Som hun sagde i et interview med Berlingske under overskriften “Dansk kvinde skal modernisere FN”:
“Vores hovedkvarter ligger i New York, og det gør alle vore back-office funktioner også stadigvæk. Vi laver kontrakter, IT-support og alt muligt fra en af de dyreste lokaliteter i verden i stedet for at bruge et af de 140 kontorer, vi har rundt om i verden”.
Omvendt påpegede hun også, at for mange småopgaver løses på samtlige kontorer, og at de i stedet bør samles i centre.
“I mange år har vi decentraliseret en hel masse funktioner, som vi så laver i 140 kontorer. Her skal man spørge sig selv, om det virkelig giver mening at lave dem så mange steder”.
“Kunne vi måske få mere kvalitet, hvis vi samlede dem nogle enkelte steder? Det skal ikke nødvendigvis være i New York. Det kunne være i Indien eller Kuala Lumpur”, lød det.
Børn er vores allesammens fremtid
Uanset hvordan reformøvelsen ellers spændte af, skal den danske diplomat nu kaste sig over de mange opgaver i Plan International:
Som hun siger i en pressemeddelelse:
“I am thrilled about the new role and delighted to accept it. I look forward to serving Plan International’s global beneficiaries as well as the dedicated staff, volunteers and sponsors”.
“Every child and young person – including the most vulnerable – has enormous potential. Investing in their rights and engaging them in decision making is investing in a better future for us all.”
Hun flytter til Storbritannien i sommerens løb sammen med sin mand. Parrets voksne døtre bor i USA, Spanien og Danmark.