Forsigtig optimisme over fredsaftale i Sydsudan

Forfatter billede

Det skriver flere hjælpeorganisationer, der kæmper for at håndtere den humanitære krise i Sydsudan, i en fælles udtalelse, efter præsident Salva Kiir onsdag underskrev aftalen.

”Værdien af fredsaftalen vil kunne ses på, hvordan den føres ud i livet,” siger International Rescue Committee (IRC) ifølge netavisen Middle East Online.

”Folk i Sydsudan har brug for mere end ord. De har brug for reelt engagement fra deres ledere for at sikre, at dette er en varig fred, at volden er stoppet og at forsoningsprocessen kan gå i gang,” siger John Hoare fra CARE.

Kommissionsformand i Den Afrikanske Union (AU), Nkosazana Dlamini-Zuma, betegner fredsaftalen som ”et afgørende skridt i bestræbelserne på at afslutte konflikten”, men understreger, at den skal implementeres.

”Grib denne unikke mulighed for at begynde på et nyt kapitel,” lyder hendes opfordring til parterne i Sydsudan ifølge Middle East Online.

En række forbehold

Der er dog også nogle knaster forbundet med aftalen.

Efter at have tøvet underskrev præsident Kiir aftalen onsdag, men med visse forbehold, som han kræver accepteret, hvis aftalen skal træde i kraft.

Det er ikke umiddelbart klart, hvad disse forbehold indebærer.

Flere steder fra lyder der også tvivl om, hvorvidt aftalen kan holde.

Den amerikansk baserede organisation Enough Project siger til Sudan Tribune, at selv om forhandlingerne har været lange og svære, er det intet imod, hvad implementeringen af aftalen kan blive.

”Begge sider har fraktioner og interesser, som åbenlyst er imod underskrivelsen af en kompromisaftale og fortsat har et økonomisk udbytte ud af det sydsudanske folks elendighed,” skriver organisationen i en udtalelse.

Tidligere har Sydsudan oplevet mindst syv aftaler om våbenhvile, som alle er blevet brudt inden for få dage eller få timer.

Den 20 måneder lange konflikt har kostet titusinder livet og drevet mere end to millioner mennesker på flugt fra deres hjem.