Kulsort rapport: Halvdelen af alt liv i havene forsvundet

large_bluefin_tuna_on_deck
En af de arter, det er gået meget tilbage for, er tunen. Siden 1970 er bestanden blevet reduceret med 74 procent.
Foto: Fishwatch
Forfatter billede

Mange bestande af bl.a. fisk og havpattedyr rasler ned og trues af bl.a. kommerciel fiskeindustri, der ikke tager hensyn til havets miljø, hedder det.

Af rapporten “Living Blue Planet”, der udkom onsdag, fremgår det eksempelvis, at bestandene af makrel og tun er reduceret med 74 procent fra 1970 til 2012, som er de godt 40 år, rapporten dækker.

Alligevel konsumerer menneskeheden tun som aldrig før.
 
Men faldende fiskebestande og golde havbunde truer den fortsatte mad på bordet og udstiller havenes forværrede tilstand. De seneste 40 års indgreb i mange fiskebestande har store konsekvenser for både naturen og de mennesker, der er afhængige af havets ressourcer.

Næsten tre milliarder mennesker har fisk som deres vigtigste kilde til proteiner. Rigtig mange af dem lever i udviklingslandene.

Rammer også koraller og mangrover

Det er ikke kun fiskene, der bliver længere imellem.

Rapporten nævner, at der også bliver færre koralrev, mangrover og undersøiske enge af havgræs, som alle understøtter udbredelsen af fisk.

Verdensnaturfonden har tidligere påvist, at halvdelen af alle koraller allerede er forsvundet, og i 2050 kan udryddelsen være total, hvis havtemperaturerne fortsætter med at stige i samme tempo.

Se også

http://globalnyt.dk/content/soestjerne-draeberrobot-skal-redde-verdens-stoerste-koralrev

Pressede fiskebestande og overfiskeri

I rapporten har man bl.a. undersøgt udviklingen hos et udvalg af arter frem til 2012. Hos de 5.829 bestande (fordelt på 1.234 arter af fisk, pattedyr, krybdyr og fugle), er der sket en gennemsnitlig nedgang på 49 pct. i forhold til niveauet i 1970.

Selv om undersøgelsen kun dækker et udsnit af havets mange arter, tegner det et foruroligende billede af havets tilstand og hvordan vi forvalter havets rigdomme, vurderer WWF i rapporten.
 
I dag er 29 procent af verdens fiskebestande overfiskede, mens 61 pct. er fuldt udnyttede, ifølge en undersøgelse af fisk og fiskeri fra FAO, der er FNs Fødevare- og Landbrugsorganisation.

“Vi er ved at ødelægge planeten”

”Vi er ved at ødelægge vores blå planet lige nu. Selv om det hele sker under vandet, og vi ikke selv kan se meget af det, er det en realitet, vi skal handle på”, siger Gitte Seeberg, generalsekretær i den danske afdeling af Verdensnaturfonden.

“Vi har viden om fiskearter, der fanges så hurtigt, at de ikke kan nå at reproducere sig selv og havbunde, der smadres af kommercielt fiskeri. Vi ved samtidig, at det er en udvikling, der stadig kan nå at blive vendt, så vi opfordrer alle aktører til handling”, lægger Gitte Seeberg til.

Mange trusler for havet

Havene bliver presset på flere fronter.

Overfiskeri, global opvarmning og derved varmere havtemperaturer, øget skibstrafik og ødelagte koralreve og havbunde er nogle af de faktorer, der skaber de dårlige forhold, hedder det.

Fælles for dem alle er, at de er menneskeskabte og at mennesker kan være med til at ændre den negative udvikling igen.

Med stærke globale samarbejder kan verdens ledere, lokale regeringer, virksomheder og interesseorganisationer være med til at skabe de ændringer, der er brug for, gør WWF gældende.

“Global ansvarlighed påkrævet”

”De næste skridt, der bør tages, er at skabe en global ansvarlighed for den jordklode vi så tydeligt driver rovdrift på”, anfører Gitte Seeberg og fortsætter:

“To konkrete muligheder i nærmeste fremtid er FN’s nye bæredygtighedsmål (dagsorden 2030), som verdens ledere formentligt godkender i denne måned, og en ambitiøs klimaaftale på klimakonferencen COP21 i Paris til december”.

“Ved en fælles indsats til klodens fordel kan vi stadig nå at dæmme op for de problemer, vi selv har skabt. Mange af de arter, der er i nedgang, kan sagtens komme sig igen, hvis vi handler nu”.

Et positivt lys i mørket
 
WWF arbejder dagligt sammen med regeringer og andre organisationer i det meste af verden for at præge politikere og virksomheder til at tage hensyn til havenes bæredygtighed.

For nyligt blev der erklæret fremgang i tunbestanden ud for Østafrika. En positiv udvikling, der blev skabt på baggrund af øget fokus på ansvarligt fiskeri fra nogle af de afrikanske regeringers side efter pres fra bl.a. WWF.

Et resultat, der også har betydning for lokale fattige kystfiskere, der er afhængige af de fisk, de fanger.

Bedre bistand og mere fredning

En stor del af de langsigtede løsninger ligger bl.a. i miljø- og udviklingsbistanden.

Den er nemlig med til at skabe et mere holdbart og skånsomt forbrug af havets ressourcer, hvor fattigdom hos lokalbefolkninger samtidig reduceres, ligesom vi har set det ske i Østafrika, gør WWF gældende.

WWF foreslår tillige en øget fredning af havområderne. I dag er blot 3,4 procent af verdenshavenes samlede areal beskyttet. Det bør tredobles inden 2020, mener fonden.
 
Rapporten kan i sin dystre helhed (72 sider) hentes /downloades fra

http://assets.worldwildlife.org/publications/817/files/original/Living_Blue_Planet_Report_2015_Final_LR.pdf?1442242821&_ga=1.242759106.195484842.1426763929