Fødselaren har i 40 år utrættelig arbejdet for vedvarende energi i Danmark og globalt. Ikke mindst på Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi i Sydthy, som han stiftede i 1983.
Fra nær og fjern kommer studerende til centret for i tre til otte måneder at være en del af Preben Maegaards internationale netværk og lære om de teknologiske muligheder, der betyder, at man globalt kan vende den fossile energi ryggen og skabe samfund, hvor energien er baseret 100 procent på vedvarende energi.
Der var mange udfordringer, da de første vindmøller, de første biogasanlæg og solfangerne til varmt vand blev sat op.
Men Dansk Smedemesterforening og Håndværksrådet så fra starten at disse nye teknologier kunne små og mellemstore virksomheder producere i deres værksteder og at der var muligheder for at skabe nye arbejdspladser.
At producere disse teknologier passede som fod i hose til de to organisationernes medlemmer. Og Preben Maegaard fik teknologien til virksomhederne sat i system i manualer, som virksomhederne havde fri adgang til.
Det er baggrunden for at Danmark kom med fra starten i det danske industrieventyr for vedvarende energi.
Intern uro i 2013
Folkecentret i Sydthy har optrappet sit virke i u-landene, men også været ramt af intern uro i 2013, da den nye forstander, Michael Plesner, valgte at trække sig efter få måneder på posten. Tre bestyrelsesmedlemmer gjorde det samme.
Stridspunktet var en organisations- og strategiplan, som Michael Plesner havde udarbejdet, skrev Nordjyske Stiftstidende.
Planen blev stemt ned i bestyrelsen af et flertal på seks mod to.
Plesner ønskede at sætte større fokus på udviklingsarbejdet frem for informationsarbejdet og skifte ud i personalesammensætningen.
Det var hans mål, da han blev ansat i februar 2013, men allerede i marts ulmede problemer, da flere i bestyrelsen ikke ville give den nye forstander frie hænder til at gennemføre ændringerne.
“Jeg er meget frustreret. Jeg mener, vi havde et ganske udtalt behov for omfattende fornyelse. Sidste sommer fik vi en ny finanslovsbevilling på fire mio. kr. om året, så nu havde vi muligheden for at gennemføre et skifte”, sagde den afgående formand Thorkil Olesen dengang.
Centrets informationsleder, Jane Kruse, blev først fungerende og senere “rigtig” forstander.
Pioner siden 1974
Preben Maegaard har fra den første oliekrise i 1974 været pioner inden for dansk vedvarende energi.
Siden da har han arbejdet lokalt, nationalt og internationalt på det organisatoriske, politiske og teknologiske niveau med omstillingen fra fossile brændstoffer som kul og olie til sol og vind.
Fra 1984 blev han forstander for Nordisk Folkecenter for vedvarende energi, www.folkecenter.net
I denne rolle har han været ansvarlig for den teknologiske udvikling af vindmøller, inklusiv design, konstruktion og opsætning af størrelser fra 20 til 525 kW, gårdbiogas anlæg fra 50 til 1.000m3 ligeså vel som integrerede energisystemer inklusive hydrogen og biobrændstof til transport.
Folkecenteret har under hans lederskab gennemført overførsel af vedvarende energi teknologi til mange lande, startet mange pilot projekter verden rundt og selv har han modtaget en regn af priser.
Han har været medlem af flere danske nationale regeringsudvalg og komiteer for udvikling og indførelse af vedvarende energi.
I 1999 blev han rådgiver inden for vedvarende energi for præsidenten af Mali, Alpha Oumar Konaré, hvilket førte til dannelsen af Mali Folkecenter, www.malifolkecenter.org
I 1995 blev han medlem af konsistorium, UTER, ved det tekniske universitet i Havana, som i 2006 ved en ceremoni tildelte ham en pris for rådgivning om decentral el-forsyning, hvilket har resulteret i store ordrer fra Cuba til MAN-B&W i Holeby og Frederikshavn.
Læs Maegaards beretning om Folkecentrets første 25 år på
http://www.folkecenter.dk/dk/folkecenter/historie
Se også om en ny bog om 17 års indsats for ren energi i Afrika
http://globalnyt.dk/content/ngo-bog-om-17-aars-indsats-ren-energi-i-afrika
En anden bog fra 2006 omhandler de sidste 30 år, hvor Preben Maegaard har været en pioner indenfor omstillingen fra fossile brændstoffer til forskellige former for vedvarende energi.
Det beskrives hvordan Maegaard dels opbyggede Folkecenteret i Danmark, dels hvordan han i stadig stigende omfang blev en del af den internationale bevægelse for bæredygtig energi.
Der er reception på dagen på Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi. Kammersgaardsvej 16, Sdr. Ydby pr. Hurup. Alle er velkomne