Nairobiklubben: Nedskæring til oplysning er dybt bekymrende

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

I regeringens fremlagte finanslovsforslag annonceres der ikke kun store besparelser på de danske udviklingsbidrag, men også en dramatisk nedgang i Danidas oplysningsbevilling.

Ifølge regeringens finanslovforslag beskæres bevillingen fra 48,7 millioner kroner i 2015 til kun 20 millioner i 2016.

”Det klinger hult, når Lars Løkke Rasmussen på FNs generalforsamling taler varmt for de 17 nye verdensmål og få dage efter laver en voldsom beskæring af mulighederne for at lave et bredt oplysningsarbejde om disse nye mål, det danske bistandssamarbejde og om fattigdom generelt ”, siger Jan Kjær, formand for Nairobiklubben – fagligt forum for medie- og fagfolk, der arbejder med formidling af globale udviklingsspørgsmål.

”Mens kløften mellem verdens rige og fattige udvides, de største flygtningestrømme siden anden verdenskrig er i bevægelse, og globaliseringen både beriger og udfordrer os, mindskes danskernes mulighed for at blive klogere på disse sammenhænge. Det er en helt forkert og meget kortsigtet prioritering af en regering, der ser ud til at arbejde med bind for øjnene,” udtaler han i en pressemeddelelse.

Uafhængige stemmer nedtones

Der er en mangeårig tradition i Danmark for et bredt folkeligt engagement i oplysningsarbejdet både via freelance journalister og folk med tilknytning til de mange organisationer. Den statslige støtte til dette har ydet en vigtig medfinansiering.

”Vi frygter, at både omfanget og kvaliteten af oplysningsarbejdet bliver stærkt reduceret med dette forslag”, siger Jan Kjær.

Danidas egen oplysningsvirksomhed reduceres også, men kun fra 20 til 19 mio. Dermed ændres styrkeforholdet radikalt mellem den statslige og den mere uafhængige oplysning.

”Er signalet med denne prioritering, at den statslige information er vigtig, og den uafhængige information skal hæmmes?”, spørger Jan Kjær.

Af regeringens finanslovforslag fremgår det også, at støtten til Center for Kultur og Udvikling (CKU) helt bortfalder. Hermed forsvinder et mangesidet kulturelt oplysningsarbejde, der gennem årene har sat markante aftryk blandt andet gennem de store Images festivaler som fx Images of Africa.

Oplysningsarbejde svækkes med DIIS-flytning

Samtidig er det annonceret 1. oktober, at Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) skal flytte til Aarhus. Dermed forringes mulighederne for at instituttets forskere løbende bruges af de landsdækkende medier til at kommentere den internationale udvikling.

”Samlet betyder den reducerede oplysningsbevilling, nedlæggelsen af CKU og udflytning af DIIS, at det brede oplysningsarbejde i de kommende år bliver stærkt forringet. Det er særligt bekymrende set i lyset af, at også de landsdækkende medier sparer på det internationale stof. En nylig undersøgelse i Journalisten viser, at antallet af fastansatte korrespondenter på syv udvalgte danske medier er faldet fra 60 til cirka 37 på knap 20 år”, siger Jan Kjær.