IBIS: Finansloven slagter fattigdomsfokus i dansk u-landsbistand

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Det siger den store danske NGO, IBIS, i en presseudtalelse fredag.

"Den reelle danske udviklingsbistand til gavn for verdens fattigste mennesker kan ende med at være nede på 0,45 procent af vor bruttonationalindkomst (BNI) ved udgangen af 2016," siger Lars Koch, der er politik- og kampagnechef i IBIS.

“Danmark nu største modtager af dansk bistand”

Hvis det bliver tilfældet, vil Danmark være den suverænt største modtager af dansk bistand. Danmark vil få mere, end vi yder til hele Afrika i bilateral udviklingsbistand.

"Det er tydeligt, at udviklingsbistanden på finansloven handler mere om at begrænse antallet flygtninge i Danmark end om at bekæmpe fattigdom og skabe demokrati, tryghed og stabilitet i u-landene," anfører Lars Koch.

“Aftalen nævner ikke fattigdom”

Aftalen om finansloven mellem Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og de konservative nævner slet ikke fattigdom, demokrati og menneskerettigheder.

De tilhører ellers hovedmålsætningerne for den internationale udviklingsbistand, gør IBIS gældende.

Klimatilpasning i de fattigste lande nævnes heller ikke, selv om klimatopmødet i Paris finder sted i begyndelsen af december og vejrfænomenet El Niño i år truer en stribe udviklingslande med de værste naturkatastrofer i 30 år.

"Det er kortsigtet, at finansloven kun tænker på at flygtninge-problematikken og opgiver et aktivt dansk engagement i at sikre en bedre verden på lang sigt," slutter Lars Koch.

Yderligere oplysninger hos:

Politik- og kampagnechef Lars Koch på tlf. 60 60 58 31
Generalsekretær Vagn Berthelsen på tlf. 24 40 86 40