CICED får et formandskab

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Det lå klart efter generalforsamlingen forleden i København

Modellen, som muligvis også kan være relevant for andre mindre NGOer herhjemme, ser sådan ud:

  • Et formandskab af fire personer (formand, næstformand, økonomi-ansvarlig + yderligere et bestyrelsesmedlem) mødes enten fysisk eller virtuelt (Skype/Viber) ca. hver anden uge for at tage sig af løbende sagsbehandling og forberede /efterbehandle bestyrelsesmøder.
  • Møderne er åbne for alle bestyrelsesmedlemmer, også møder holdt via Skype/Viber.
  • Bestyrelsen samles på årsbasis til fire-fem møder af ca. tre timers varighed, hvor der fokuseres på bredere emner /temaer.
  • Bestyrelsen holder to gange årligt et halvanden dags internat i henholdsvis april og oktober.

De valgte

Valgt til bestyrelsen for to år (2015-2017) blev Emilie Lykfeldt Eriksen, Ida Lund, Christiane Trolle-Busck og Martin Sandstrøm Ommundsen

I forvejen sidder Leo H. Knudsen, Johnny Baltzersen, Sven Kjær
Nielsen og Marcus Balslev i forsamlingen som valgte for perioden 2014-2016.

Bestyrelsen konstituerede sig umiddelbart efter generalforsamlingen d. 25. november med Leo H. Knudsen som formand og Johnny Baltzersen som næstformand, mens Sven Kjær Nielsen blev økonomiansvarlig.

Suppleanter, valgt for et år, er Tommy Selschau Christiansen og Rita Tisdal.

Sparekniven er der ikke lige nu, men…

For CICED som organisation har regeringens besparelser ingen her-og-nu-konsekvenser, fremgik det af beretningen til generalforsamlingen.

Ingen af de projektmidler, som NGOen p.t. har til rådighed til projekter i Mongoliet og i det eksil-tibetanske samfund, omfattes af besparelserne.

Bevillingen til CISU (Civilsamfund i Udvikling) i 2016 bliver imidlertid beskåret med 39,4 millioner kroner (26 pct. i forhold til 2015 bevillingen) og det vil uundgåeligt føre til færre midler til støtteværdige projekter.

For CICED kan det betyde, at det bliver vanskeligere og måske umuligt at opnå støtte til projekter, der er under forberedelse i Tanzania og projektideer, som er på et tidligt overvejelsesstadie i forhold til Nepal.

CICED vil imidlertid fortsætte forberedelsesarbejdet og indsende
projektansøgninger i håb om, at de godkendes til bevillinger.

Hvad er CICED?

Community for International Cooperation in Education and Development (www.ciced.dk) blev etableret i november 2010 med følgende formål:

  • at støtte udviklingen af aktive civilsamfund, lokalt, nationalt og globalt
  • at arbejde for fremme af uddannelse, sociale vilkår og sundhed i lavindkomstlande; herunder støtte til børn, unge og udsatte grupper samt andet beslægtet almennyttigt arbejde i disse lande.
  • at virke for at engagere især studerende og medarbejdere inden for uddannelse, pædagogik og sundhed i arbejdet med at fremme uddannelse, sociale forhold og sundhed i lavindkomstlande og i arbejdet med at støtte børn, unge og udsatte grupper samt i andet beslægtet almennyttigt arbejde i disse lande.